Laag

Deze week stond in het teken van laag: Lage Zijde, lage opkomst, lage opleiding, laaghartig, lage voorhoofden.
Eerst de Lage Zijde. Onze standpunten zijn bekend: het neergelegde ambitieniveau is wat ons betreft akkoord, behalve waar het het voorgestelde Waterfront betreft, het stuk van de Oude Rijn dat thans verscholen ligt achter de winkels aan de westkant van het Thorbeckeplein, en het nuts- of Fortisgebouw. In de commissie zijn verschillende oplossingen de revue gepasseerd, maar waarom halen we het winkelfront aan die kant niet wat naar voren, zodat er een beschut plein ontstaat met aan beide zijden van het winkelfront een kleine doorgang naar een stuk promenade langs de Rijn. Aan de Rijnkant kunnen ook etalages worden gemaakt, en door daar de aanlegsteiger van het pontje te maken en wat aanlegplaatsen voor boten (geen haven) moet dat een aantrekkelijk stukje worden om te lopen (vergelijkbaar met het stuk bij Proto en de achterzijde van boekhandel Haasbeek). Op deze manier is weer een stukje Rijn ontsloten. Het Thorbeckegebouw blijkt gesloopt te moeten worden om ruimte te maken voor een parkeergarage onder de grond. Het cultuurgebouw is bestemd voor de bibliotheek, maar als de muziekschool wegvalt kunnen ook andere instellingen daar gebruik van maken: atelier- en oefenruimte, ruimte voor denksport- en andere verenigingen, het streekarchief etc.
Het burgemeestersreferendum in Utrecht kende een treurig opkomstpercentage van minder dan 10%. Zullen we eens ophouden met fopspenen als referenda, gekozen burgemeester, gekozen premier?
Lage opleiding: dat bleek het kernwoord te zijn bij de indrukwekkende presentatie van Alphen goes Oudtshoorn. Een groep enthousiaste jongeren heeft in de zomervakantie in onze Zuid-Afrikaanse zustergemeente een oude fabriekshal opgeknapt tot het Centre of Hope, een plek waar mensen een opleiding krijgen tot timmerman, stukadoor en dergelijke, beroepen waar veel behoefte aan is. Er is werk genoeg, maar er zijn geen capabele mensen. Door mensen op te leiden wordt hen een kans op een goede toekomst geboden.
Laaghartig zijn de blijvende aanvallen van Geert Wilders op de islam. Waar leidt het vergelijken van Mohammed met Adolf Hitler nu toe? Dat is typisch Wilders: hij maakt mensen bang voor iets, vertelt hen wie schuldig is, maar biedt vervolgens geen oplossing. Geert is ook niet geïnteresseerd in een oplossing. Door mensen bang te maken voor de islam verwerft hij stemmen, en daar is het deze man om te doen. Elk debat met moslimorganisaties gaat hij uit de weg. De Koran verbieden, de islam verbieden: het zijn geen oplossingen. Het is hetzelfde als vanwege een kleine groep hooligans voetbal te verbieden, de stadions te sluiten en de KNVB tot verboden organisatie te verklaren. Dat doen we toch ook niet? Een zeer kleine groep moslimfundamentalisten eist de aandacht op en verpest het voor de rest. Ik zie voornamelijk onder moslims dezelfde soort mensen als onder autochtone Nederlanders: mensen die zich net als wij af en toe bezorgd maken om hun kinderen, mensen die hard werken om hun kinderen een goede toekomst te geven, lachen, huilen, mopperen, blij zijn. We verschillen wel in achtergrond, tradities en religie, maar in de basis zijn er weinig verschillen. De tirades van Geert Wilders drijft mensen eerder tot fundamentalisme, maar ja, dat interesseert Geert ook niet; zo krijgt hij immers gelijk?
Lage voorhoofden: dat moet de reden zijn dat ik een knulletje op een fiets achteloos een flesje dat hij net had leeggedronken zag weggooien in de berm (heb hem daar wel op aangesproken trouwens), dat ik een complete bedspiraal achteloos in het plantsoen zag liggen (lastig hè, even naar De Schans rijden), dat vandalen een torenbloembak in de Herenhof hebben omgeduwd. Hoe monosynaptisch moet je brein zijn om dat soort dingen te doen? Ik hoop dat mensen die klagen dat de gemeente te weinig aan het zwerfvuil doet bedenken dat het niet de gemeente is die de troep maakt.
Gelukkig bestaat de overgrote meerderheid van jongeren en volwassenen uit weldenkende mensen die op een prettige manier willen leven, wonen, werken en recreëren, die geen troep op straat gooien, geen vernielingen aanrichten, zich wel inzetten voor mensen in de Derde Wereld, zich niet door Wilders laten misleiden etc..
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing