Outletklep

Het geplande werkbezoek aan het outletcentre Rosada in Roosendaal heeft veel stof doen opwaaien. De SP meende er goed aan te doen het een snoepreisje te noemen, waar we in de bus akkoordjes sluiten zonder winkeliers en andere betrokkenen er in te kennen (zie het weblog van Jo Schriek en het AD van 17 oktober). De SP geeft van tevoren argumenten aan waarom het outletcentre er niet moet komen, en verwijt mij dat ik niet op deze argumenten in ga. Dat is ook lastig, omdat ik eerst over alle benodigde informatie wil beschikken. Wij hebben nu informatie van de initiatiefnemer, van onze partijgenoten in Roermond en Roosendaal en van een eigen bezoek aan Rosada in augustus. Dat is niet voldoende. We willen nog informatie van de winkeliers in Roosendaal, van onze eigen winkeliers, van het gemeentebestuur in Roosendaal, van de provincie. Als we alle informatie hebben verzameld zullen wij een standpunt innemen, niet eerder. Onze visie is dat als er winkelruimte bij komt, waar dan ook, dat niet ten koste moet gaan van de bestaande winkelcentra, maar iets toe moet voegen aan de stad. Tegen dat licht zullen we de uiteindelijke plannen van het outlet centre beoordelen.
Dat geldt ook voor de Dutch Oval. We hebben informatie van WSA, van MKB, van KvK, van de bioscopen, van de gemeente en van de initiatiefnemers. Ik vind het prijzenswaardig dat Gijsman c.s. de nek uitsteken voor dit project, de VVD draagt ondernemers een warm hart toe, maar wij moeten als gemeenteraadsleden alle belangen tegen elkaar afwegen, en er zijn nog de nodige vragen rond bioscopen, supermarkt en dergelijke. Dat er geen 400 meter baan komt, is jammer, maar er komt wel voldoende ijs om alle schaatsers behalve de langebaan schaatsers te voorzien.
Mevrouw Verdonk heeft een eigen beweging opgericht. je kunt er geen lid van worden, wel donateur. Net als bij Wilders is er één voorzitter, één penningmeester, één secretaris, één partijleider, en dat is mevrouw Verdonk, zei Gerrit Zalm in NOVA. De medestanders van mevrouw Verdonk binnen de VVD verwijten het partijbestuur dat er geen sprake is van democratie binnen de partij (onzin natuurlijk, we hebben juist enkele jaren geleden het 'one man, one vote' systeem ingevoerd zodat iedereen naar een ledenvergadering kan komen en mee kan stemmen). Deze mensen zullen zich toch moeilijk thuis kunnen voelen bij een beweging die bij voorbaat alle democratie uitsluit. Over democratie gesproken: ik hoorde collega Jan Talen weer zeggen dat als mevrouw Verdonk een eigen partij opricht hij direct meegaat. Hij vertelde er weer niet bij wat hij met zijn eigen raadszetel zal doen. Ik neem aan opgeven als de heer Talen de democratie zo na aan het hart heeft. Heeft u trouwens op de website van Rita Verdonk gekeken? Leuke soundbites in de titelbalk: 'u bent toch geen ondernemer geworden om full-time formulieren in te vullen', 'je werkt om te leven, niet om belasting te betalen', 'De Nederlander moet weer kunnen lachen om zijn loonstrookje' en het bekende 'ik ben niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee'. Soundbites, stuk voor stuk waarheden als een koe, maar (nog) niet gesteund door concrete plannen en voornemens.
Gisteren hebben we gesproken met de initiatiefgroep jongerenadviesraad. Een enthousiast clubje jongeren dat goed heeft nagedacht over de totstandkoming en de rol van zo'n adviesraad. De VVD is voorstander van een jongerenraad met formele adviesbevoegdheid aan het college; jongeren moeten mee kunnen denken over het beleid dat hen aangaat. De VVD zal volgend jaar ook een conferentie organiseren rond het thema jongeren, naast een reeds in voorbereiding zijnde conferentie rond het thema veiligheid.
Er is veel te doen rond de gemeentelijke herindeling. Bijna niemand zit te wachten op het plan van de provincie om Waddinxveen, Boskoop en Rijnwoude samen te voegen. De VVD is voorstander van een sterke gemeente die op zo'n manier is samengesteld, dat dat ondersteunend is aan regionale projecten. Het voorstel van het college om samen te gaan met een deel, of desnoods geheel Rijnwoude, heeft in ieder geval als voordeel dat een groot project als de Oude Rijnzone daarmee gediend is. Of dit de meest ideale vorm is, moet nog worden bezien. Wij krijgen binnenkort de VVD-statenfractie op bezoek. De herindelingsplannen zullen een belangrijk onderwerp van gesprek zijn, net als de bereikbaarheid van Alphen (N207, bypass).
Tot slot: er is enige ophef over het mogelijke invoeren van spreektijden in raad en commissie ontstaan naar aanlediing van een stukje van René Vrugt van het CDA. Ten onrechte, denk ik. Het gaat er niet om kleinere partijen de mond te snoeren, maar om het vergaderen te verbeteren. Spreektijdbeperking leidt tot het beperken tot de hoofdzaken, voor zowel grote als kleine partijen, en dat komt het debat, en de helderheid voor luisteraars ten goede. Natuurlijk moeten kleinere partijen de eigen standpunten voldoende naar buiten kunnen brengen. Aan de andere kant, het is niet voor niets dat in de Tweede Kamer ook een differentiatie in spreektijd geldt. Het is politiek gezien relevanter wat een partij met zes zetels vertelt dan wat een partij met één zetel vertelt. Natuurlijk zal het niet zo zijn dat de laatste zes keer zo weinig spreektijd krijgt als de eerste. Ik denk eerder aan een basisspreektijd met een kleine opslag voor grotere partijen. Spreektijdbeperking? Daar komen we samen wel uit!
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing