Grote projecten

Afgelopen vrijdag is de Provinciale Statenfractie van de VVD bij onze fractie op bezoek geweest. Tijdens een presentatie van onze fractie en een presentatie van VOA-voorzitter Frank Ponsioen is aandacht gevraagd voor het belangrijkste knelpunt rond Alphen aan den Rijn, de N207. Tot onze grote verbazing staat de VVD in de provincie alleen in haar wens om de N207 te verbreden. CDA twijfelt, PvdA en CU zijn geen voorstander van verbreding. Daar wordt in Alphen anders over gedacht en ik doe daarom een dringend beroep op mijn collega-fractievoorzitters om druk uit te oefenen op de partijgenoten in de Provinciale Staten om de verbreding van de N207 ter hand te nemen. Ook de aansluiting van de N11 op de A12 bij Bodegraven en de A4 bij Leiden moeten worden aangepakt. De verbreding van de A4 ter hoogte van Leiderdorp moet ondanks de bezwaren van de milieubeweging voortgang krijgen. Door een combinatie van deze maatregelen wordt en blijft Alphen aan den Rijn bereikbaar.
Zaterdag is een raadsdelegatie naar Roosendaal geweest om met wethouder, raadsleden en vertegenwoordigers van de winkeliers te overleggen over het outletcentre. De meeste geluiden zijn positief te noemen; met name de positieve geluiden van de middenstand stemmen tot tevredenheid. De weegschaal begint steeds meer uit te slaan naar een 'ja' tegen het outletcentre. Overigens is duidelijk geworden dat de komst van een outlet gevolgen heeft voor de koopzondagen in Alphen. Enige uitbreiding lijkt onvermijdelijk. Zoals bekend is de VVD sowieso een tegenstander van overheidsregulering op dit punt, zij het dat er oog moet zijn voor de kleine middenstanders. In Roosendaal heeft het outletcentre 52 koopzondagen gekregen. De lokale middenstand, die bereid was om zelf de verantwoordelijkheid te nemen in de invulling ervan, heeft ook om 52 zondagen gevraagd, maar de gemeenteraad meende de eigen mening te moeten doorzetten en het aantal zondagen te beperken tot 15. Laten we hier nu eens beginnen met 15: elke eerste zondag van de maand (zodat je niet hoeft te gokken welke zondag geen, en welke zondag wel koopzondag is), en nog drie zondagen voor bijvoorbeeld Tweede Paasdag e.d.. Kleine middenstanders kunnen er voor kiezen op een andere dag de deuren te sluiten (kijk naar de 'Ruhetag' in Duitsland). Op deze manier kan ook een toekomstig outletcentre adverteren en komen mensen niet voor niets naar Alphen aan den Rijn; ook de toeristische attracties als Archeon en Avifauna kunnen hier het beleid op aanpassen.
Afgelopen week is in de raad onder andere de Lage Zijde behandeld. Belangrijk punt voor de VVD is de komst van tenminste 300 woningen bovenop de woningen die nodig zijn om de gesloopte woningen te vervangen; dat is voor de VVD een hard punt. We komen op dit moment veel woningen tekort. Daarnaast hebben wij zoals bekend gepleit voor het waterfront zoals dat in het oorspronkelijke plan uit de negentiger jaren te vinden is. De winkelrij aan de Rijnkant van het Thorbeckeplein wordt aan beide uiteinden geopend, aan de Rijnzijde komt een kade, net als bij Proto en Haasbeek.
Tenslotte: Leiden krijgt een nieuw college dat zich niet meer verzet tegen een RijnGouweLijn door de binnenstad. Noemde ik eerder het Leids gemeentebestuur laf, nu verdienen ze een compliment voor moed. D66 heeft gezegd dat het kiezersbedrog nu in beton is gegoten. Nee, D66, het referendum was kiezersbedrog; je kunt geen referendum houden onder uitsluitend de bewoners van Leiden over een onderwerp dat de regio van Gouda tot en met de Bollenstreek treft (en bovendien een slechte vraagstelling had). Nee, het getuigt van moed om ten behoeve van een groter algemeen belang tegen de (veronderstelde) wens van de lokale bevolking in te gaan.
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing