Licht in de tunnel

Wethouder Groen in 't Wout is hard bezig met de verbreding van de N207 en de rondweg. Er wordt binnenkort een intentieovereenkomst met de betrokken gemeenten en de provincie gesloten, voor 2010 moet er een uitgewerkt plan liggen. Uitstekend, ik heb daar vaker voor gepleit.
Het enige dat mij bevreemdt is dat de wethouder akkoord lijkt te gaan met het eerst aanleggen van de kleine bypass, en pas op middellange termijn aanleggen van de grote bypass. De provincie laat zich blijkbaar niets gelegen liggen aan de overschrijding van milieunormen die reeds nu op de Eisenhowerlaan plaatsvinden, en die volgens dezelfde provincie aanleiding moet zijn de kleine bypass te laten varen ten gunste van de grote bypass. Ik vind het moeilijk te verkopen dat de mensen die aan de rand van het van Oordterrein, Groenoord/Marsdiep en de Eisenhowerlaan wonen jarenlang te maken krijgen met nog meer overlast van onder andere zwaar vrachtverkeer. Kortom, wat mij betreft houden we vast aan de grote bypass, tenzij de 'middellange termijn' betekent dat binnen vijf jaar na aanleg van de kleine bypass de grote bypass is aangelegd. Maar middellang betekent vaak tien jaar of meer, en dat is eigenlijk onacceptabel.
De raadsleden in Rijnwoude zeggen dat ze blijkbaar nog veel uit te leggen hebben aan de inwoners. U heeft het ongetwijfeld gelezen: als Rijnwoude niet zelfstandig kan blijven, is de volgende optie het opsplitsen van Rijnwoude, waarbij Koudekerk en Hazerswoude-Rijndijk aansluiten bij Alphen aan den Rijn. Een fusie met Boskoop en Zoeterwoude is de tweede optie; helaas verkeert Zoeterwoude in de (onbegrijpelijke) veronderstelling dat zij zelfstandig kan blijven bestaan. In ieder geval is duidelijk dat een samengaan met Waddinxveen, of een samengaan met Bodegraven en Reeuwijk in ieder geval ongewenst is. Met name de door de provincie gewenste fusie met Waddinxveen is velen altijd een raadsel geweest. Een opsplitsing en fusie van de noordzijde van Rijnwoude met Alphen, of een fusie met Boskoop lijken de enige twee alternatieven te zijn die op dit moment een behoorlijk draagvlak hebben, en die in het licht van de ontwikkeling van de Oude Rijnzone logisch zijn.
Tja, Sinterklaas is nog in het land (en op het laatste nippertje ook in Alphen), maar de winkeliers aan de Lage Zijde blijken in grote meerderheid niet geinteresseerd in sfeervolle kerstverlichting aan de Lage Zijde tijdens de Kerstweken. mede tot ergernis van Winkelstad Alphen. Rekent u even mee: 200 winkeliers moeten € 23000 ophoesten voor nieuwe feestverlichting: dat is € 115,- per winkel. Weliswaar ruim twee keer zoveel als Sinterklaas, maar toch een schijntje, zou je zeggen. Slechts twintig winkels zijn hiertoe bereid. Het is een schande. Voorstel: publiceer de namen van de twintig winkeliers die wél bereid zijn om deze investering te doen, zodat de inwoners van Alphen aan den Rijn weten welke overige winkels ze moeten mijden. Ik weet in ieder geval dat ik in dat geval geen sou in deze winkels zal uitgeven. Als een paar honderd Alphenaren dat voorbeeld volgen, hebben ze gelijk het omzetverlies dat ze anders kwijt zouden zijn aan de kerstverlichting. Even een anekdote: mijn jongste dochter van acht zei toen ze de Aarhof binnenliep na enige tijd op de Lage Zijde rond te hebben gelopen: "Hèhè, hier hebben ze tenminste wel leuke lichtjes hangen...".
Tenslotte: er is deze week een artikel verschenen in Alphen CC over een vermeende reeks fouten van de huisartsenpost. Even los van het feit dat hoor en wederhoor in dit soort situaties niet mogelijk is wegens het beroepsgeheim dat artsen en assistentes hebben en de media volgens mij dus prudent met dit soort gevallen om moet gaan, wil ik de mensen die een klacht hebben oproepen deze rechtstreeks aan de post te richten (zie de website van de huisartsenpost). Zo weten we wat er mogelijk fout is gegaan, kunnen de betrokkenen met elkaar in gesprek gaan en kunnen we ons functioneren verbeteren. Het aanleggen van een zwartboek, zoals aangedragen door Alphen CC, is geen oplossing, met elkaar praten wel.
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing