Beschouwingen

De algemene beschouwingen zijn weer achter de rug. Waarom heeft Nederland geen vrije dag op Prinsjesdag? Waarom kunnen Nederlanders niet live kennis nemen van de Troonrede? We hebben wel Tweede Paasdag, Tweede Kerstdag en Tweede Pinksterdag (waarvan de grondslag mij volkomen onduidelijk is (voor zo ver ik weet in ieder geval geen bijbelse), anders dan dat wij een gebrek aan feestdagen hebben), maar geen vrij op Prinsjesdag, en maar eens in de vijf jaar op Bevrijdingsdag. Wanneer gaan we daar nu eens verandering in aanbrengen?
Maar goed, de algemene beschouwingen. Een paar zaken zijn mij opgevallen. Ten eerste de ophef rond het VVD-voorstel over het verlagen van het bedrag voor ontwikkelingshulp. Blijkbaar wordt er veel geld gespendeerd aan het in stand houden van dictators, en komt veel geld niet terecht waar het terecht moet komen. We geven ook nog geld uit in landen die echt onze hulp niet meer nodig hebben. Kortom, de VVD pleit terecht voor een zinvolle besteding van ontwikkelingsgeld. De krampachtige reactie van andere partijen heeft mij zeer verbaasd. In plaats van te reageren op de inhoud (blijkbaar staat niet ter discussie dat veel ontwikkelingsgeld in de sloot wordt gegooid) wordt er uitsluitend gereageerd op het getal van 0,7%. Dat is plots heilig verklaard. Er is geen enkele andere begrotingspost te noemen niet naar doelmatigheid wordt gekeken, en waar de omvang van de begrotingspost een doel op zich is geworden. CU en CDA, partijen waarvan ik een gedegen begrotingsbeleid verwacht, renden om het hardst naar de microfoon om schande te roepen dat de VVD de armste landen laat zakken. Wat een egoïsten, die VVD'ers! Nee, gewoon vele miljoenen naar ontwikkelingslanden pompen waarvan je weet dat je dictators in het zadel houdt, dat is pas grootmoedig!
Het optreden van Rita Verdonk begint steeds meer op het optreden van boer Koekoek te lijken: een komische afwisseling die niemand verder serieus neemt. Wanneer gaat iedereen inzien dat TON precies datgene is wat de naam suggereert, een hol vat? En wat velen voorspelden, is aan het gebeuren: Geert Wilders overschreeuwt zich in een poging de aandacht voor zijn islamofobie vast te houden, zijn aanhang neemt af.
Komende week hebben we in de raad ook een soort algemene beschouwingen, maar nu over de tussenbalans van het college. Ik vind het onbegrijpelijk dat de oppositie zo'n slecht cijfer geeft. Als je kijkt naar de doelen die het college heeft gesteld zijn vele doelen gehaald, en liggen de meeste overige doelen op koers. Is het daarom op alle terreinen goed? Nee. De bereikbaarheid van Alphen , de woningbouw, het accommodatiebeleid zijn onderwerpen waarop extra ingezet moet worden. Maar de vier jaar zijn nog niet voorbij, de komende anderhalf jaar moeten we oogsten wat we gezaaid hebben.
Over woningen gesproken: uit de krant begrijp ik dat het CDA ons standpunt volgt dat het volbouwen van de groene plekken in Alphen geen optie is; zelfs het bebouwen van de Gnephoek, zij het binnen de contouren van de rondweg, is voor het CDA niet langer onbespreekbaar. Dat het CDA tot 2015 wil wachten, lijkt een nobele toezegging aan de bevolking, maar heeft een logische achtergrond. De bestaande woningbouwplannen lopen tot 2015, en voordat er toestemming is om de rondweg aan te leggen en in de Gnephoek te bouwen is het 2015. Dat we niet willen groeien naar 100.000 inwoners is ook niet nieuw. Ten eerste lukt dat zelfs met het meest ambitieuze woningbouwprogramma niet, ten tweede hebben alle partijen bij de update van de stadsvisie voor de zomer gezegd dat 100.000 ook geen streefgetal is. Het is een manier om aan te geven dat we moeten groeien. Daar zit het enige verschil met het CDA, ervan uitgaande dat het krantenartikel in het AD klopt. Het CDA wekt de illusie dat we een hek om Alphen kunnen bouwen en alleen voor de eigen bevolking kunnen bouwen. Dat lukt nooit: we maken deel uit van het Groene Hart en we zullen ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen om voor deze regio te bouwen, juist om het Groene Hart te beschermen. Waar heeft u liever huizenbouw: in de Gnephoek, of aan de Nieuwkoopse Plassen? Dat is de reden dat we een stevige positie moeten hebben in de regio, juist om er voor te zorgen dat we niet minder, maar ook niet meer zullen groeien dan noodzakelijk is. Groei is geen doel op zich!
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing