Staatssteun?

Deze week hoorden we dat de gemeente besloten heeft enkele thuiszorgorganisaties financieel te compenseren voor het feit dat zij voor hogere kosten en lagere inkomsten zijn komen te staan dan verwacht. Even kort uitleggen: de gemeente heeft in 2007 de huishoudelijke hulp in het kader van de WMO Europees aanbesteed. Uit alle offertes zijn vier aanbieders gekozen, waaronder de grootste, Activite (voorheen Groot Rijnland). Omdat veel mensen blijken toe te kunnen met simpele huishoudelijke hulp, én vanwege de salarisstijgingen, dreigde Activite in financiële problemen te komen. Daarop is onderhandeld met de gemeente en zijn de volgende bedragen toegekend:
Vooral Activite heeft het te bont gemaakt en wordt beloond met een klein € 150.000. Een andere grote aanbieder, die nergens om heeft gevraagd, krijgt op basis van het gelijkheidsbeginsel ruim € 20.000 op de rekening gestort. De overige twee krijgen een paar tientjes bijgeschreven. Als motivatie geeft de gemeente op dat de patiëntenzorg in gevaar was gekomen als Activite niet gecompenseerd zou worden.
Volgens mij wordt hier een ernstig precedent geschapen. Activite brengt een offerte uit. Deze is te laag uitgevallen, want Activite wilde natuurlijk bij de aanbesteding niet uit de boot vallen, en heeft dus te lage prijzen gerekend (kijk maar eens naar het eerste jaar van de zorgverzekeringswet, toen is de jaarpremie door veel maatschappijen ook laag gehouden en hebben ze met verlies gedraaid om klanten te lokken). Natuurlijk blijkt dat ze later een probleem hebben. In plaats van dat de gemeente tegen Activite zegt dat zij een probleem hebben, compenseert de gemeente Activite voor de door Activite gemaakte inschattingsfouten. Activite en de overige organisaties worden ook gecompenseerd voor de loonstijging in 2007 én 2008.
Nogmaals, een gevaarlijk precedent. Wat de looneisen in 2009 ook worden, deze worden dus gewoon één-op-één doorberekend aan de gemeente, terwijl de gemeente niet aan tafel zit bij de CAO-onderhandelingen. Komt er straks weer een claim als blijkt dat Activite nog steeds te lage tarieven rekent voor huishoudelijke hulp? Ik dacht het niet. Activite behoort het risico te dragen, niet de gemeente, en Activite dient niet te dreigen met een nadelig effect voor onze inwoners. Er ligt volgens mij een contract dat Activite verplicht tot het leveren van zorg. We hebben vandaag schriftelijke vragen aan het college gesteld, en zullen, als bovenstaande zaken niet verhelderd worden, zo nodig met een initiatiefvoorstel of motie komen om tenminste dit soort zaken vanaf 2009 te voorkomen. Een tip voor Activite: even goed kijken op kantoor naar de overheadkosten en bureaucratie, zorgen dat het geld wordt besteed waar het thuishoort, namelijk bij de mensen thuis, de wijkzuster weer terug in de wijk en stoppen met oneigenlijke activiteiten zoals preventiespreekuren. Het heet niet voor niets een THUISzorgorganisatie, toch?
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing