Klink(ende) munt

Wat wil de minister van de huisartsen? De uitgaven voor de huisartsenzorg overschrijden het beschikbare budget. Hoe komt dat? Omdat er een groter beroep op de huisartsen wordt gedaan door patiënten. Niet omdat wij er financieel op vooruit zijn gegaan, sterker nog, wij staan al twee jaar stil. De boodschap van de minister: huisartsen, dank voor het harde werken, maar daardoor zijn de kosten zo gestegen dat u moet inleveren. Levert de ministerraad inkomen in als de rijksbudgetten worden overschreden? Het is te gek voor woorden dat dit kabinet hard werken bestraft.
"De bereikbaarheid moet verbeterd worden, maar ik heb er geen extra geld voor". Zeker, de bereikbaarheid is in een deel van de praktijken erg slecht. Maar in onze normkosten, die ook door de minister gehanteerd worden, zit maar 1 fte doktersassistente, 36 uur. Een werkweek van de huisarts is tenminste 45 uur (8-17 uur), en eigenlijk vindt de overheid dat wij tot 18 uur moeten werken, omdat de huisartsenpost alleen een rekening mag sturen als een patiënt na 18 uur 's avonds is geweest. Mijn eigen partij wil dat de huisarts ook in de avonduren en de weekeinden voor reguliere zorg bereikbaar wordt. Elke ondernemer die zijn service uitbreidt is in staat zijn prijs aan te passen, maar helaas geldt dat niet voor ons. Wij krijgen rond de 60 euro per jaar als vaste inschrijfvergoeding (inclusief de kosten voor de praktijkverpleegkundige), 9 euro per consult, 4,50 euro voor een telefonisch consult of een herhaalrecept, 13,50 euro voor een visite.
De minister wil de vergoeding voor het herhaalrecept halveren, en daarmee de verhoging van ons tarief in de avond-, nacht en weekenddiensten betalen (van 50 naar 60 euro per uur) en de consulttarieven indexeren voor de loon- en prijsstijging. We krijgen dus nu wel een indicering, maar betalen dat zelf. We krijgen er dus voor het derde achtereenvolgende jaar niets bij, en dat betekent een inkomensachteruitgang van zo'n 7 procent over de laatste paar jaar. Zou u dat pikken? Nee toch?Twee jaar geleden waren huisartsen tevreden over het inkomen. We verdienden goed. Waarom kan de minister ons budget niet ophogen? Omdat hij het nog niet weg durft te halen bij de ziekenhuizen. Ik kom net terug van een korte studiereis naar Engeland. Daar krijgen de huisartsen zo'n 30 procent van het totale zorgbudget, tegenover zo'n 5% in Nederland (en voor die 5% lossen we 96% van de problemen op). Engelse huisartsen verdienen twee keer zo veel als in Nederland. Waarom? Omdat ze daar echt hebben durven kiezen. Daar hebben ze gewoon gekeken wie welke zorg het beste kan leveren. Huisartsen halen veel werk weg bij het ziekenhuis, zodat specialisten ook kunnen doen waar ze goed in zijn en geen tijd (en specialistentijd is nu eenmaal veel duurder dan huisartsentijd) hoeven te besteden aan voor hen simpele zaken.
Ik heb destijds tegen Hans Hoogervorst gezegd dat hij, hoewel ik de hervorming van het verzekeringstelsel prima vind, een grote fout maakte door een verrichtingentarief af te spreken, omdat dat tot budgetoverschrijding zou leiden. Immers, patiënten komen ieder jaar weer vaker naar de huisarts. En zie, het probleem is daar. Het ware beter om met huisartsen één inschrijftarief af te spreken voor het gehele basispakket van de huisartsenzorg (ik schat 130 euro per patient) en de huisarts alleen extra te belonen voor verrichtingen waarvan aangetoond is dat deze uit het veel duurdere ziekenhuis worden weggehouden met tenminste behoud van kwaliteit. De bedragen worden jaarlijks geïndexeerd met het CBS-prijsindexcijfer, nieuwe afspraken leiden tot een aanpassing van het inschrijftarief en je zult vele jaren geen last hebben van de huisarts.
Tot slot: de invoering van het landelijk elektronisch patiëntendossier. Huisarsten zijn daar een groot voorstander van, maar wij willen alleen meedoen als het systeem bewezen heeft goed te werken (en nu gaat 80%(!) van alle berichtenverkeer nog mis) en als het ons niet op kosten jaagt. In de tussentijd gaan wij verder met het regionaal ontsluiten van dossiers. Van de helft van de Nederlanders is het dossier bij de eigen huisarts inmiddels op te vragen in de huisartsenpost (wij gaan hier ook binnenkort beginnen), en dat wordt snel meer. Dus laat men niet beweren dat de huisartsen niet willen, want dat is klinkklare nonsens.
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing