We zullen handhaven

Veel ophef deze week in het nieuws over de uitspraken van de heer Stikvoort, korpschef van politie Hollands-Midden. Hij is van mening dat de politici niet over elkaar heen dienen te buitelen bij incidenten zoals in Gouda, en de zaken niet groter moeten maken dan zij zijn. Hij heeft deels gelijk. Het gaat om een beperkte groep Marokkaanse jongeren in Gouda, en te roepen dat het land in brand staat, of dat er sprake is van oorlogsgebieden, draagt niet bij aan een oplossing. Echter, het betreft wel een ernstige zaak, en als buschauffeurs niet meer door een wijk willen rijden, is dat een ernstig probleem. Blijkbaar is de politie onvoldoende in staat te laten zien dat zij hard aan het probleem werken en dat er keihard wordt opgetreden tegen deze criminelen, zoals Stikvoort zegt. Kortom, de heer Stikvoort moet ook de hand in eigen boezem steken, en hetzij meer aan het probleem, hetzij meer aan de PR werken.

Waar we óók moeten handhaven, is daar waar horecagelegenheden bij voortduring overlast veroorzaken. Niet, zoals het CDA wil, de horeca in het centrum concentreren en rond Lijsterlaan en Emmalaan langzaam laten verdwijnen. Immers, daar wonen ook mensen, en door horeca nog verder te concentreren maak je de problemen groter in plaats van kleiner. Bovendien wekt het de indruk dat we niet bij machte zijn tegen overlast op te treden, en daarom vluchten in het langzaam laten uitsterven van het probleem. Dat is wel een zeer langetermijnoplossing. Nee, gewoon, boetes uitdelen, en als een horecagelegenheid bij voortduring problemen veroorzaakt, wordt deze gesloten.

Handhaven geldt ook waar het twee grote ergernissen van de Alphenaren betreft: zwerfvuil en hondenpoep. Getuige de grote hoeveelheid zwerfvuil en hondendrollen hebben we veel mensen in Alphen aan den Rijn met een sociale ontwikkelingsstoornis. De enige manier om dit aan te pakken is streng handhaven. Pak de mensen waar ze het het meest voelen: in de portemonnee. Boetes uitdelen dus. Om goed te handhaven heb je mensen nodig. Ik stel voor dat we de centrale inkoper, die het college opnieuw op de begroting opvoert (hoewel we hebben aangegeven daar geen behoefte aan te hebben) vervangen door extra mensen op de afdeling Toezicht en Handhaving Openbaar Gebied (THOG), die buiten kantooruren (dus 's morgens vroeg en 's avonds laat) gaan controleren op mensen die het vertikken de eigen rotzooi op te ruimen en dit gewoon daar achter te laten waar ze het laten vallen. Geen voorlichtingsprogramma, geen extra vuilnisbakken, maar gewoon handhaven! En dat geldt wat mij betreft ook voor de overlast door horeca.
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing