Bruggen slaan

De SP heeft enkele honderden handtekeningen opgehaald om bij de provincie aan te dringen op snelle realisatie van de brug en deze vervolgens aan de verkeerde gedeputeerde aangeboden. Goede actie, maar niet heus! De actie is onnodig. De Maximabrug komt er, vóór of in 2014. De VVD-fractie Alphen aan den Rijn neemt echter geen genoegen met een lage brug. Dat werkt remmend op toekomstige ontwikkelingen, zoals de voltooiing van de rondweg rond Alphen aan den Rijn en de mogelijke komst van het FOC. Beiden leiden tot een hoog verkeersaanbod op de brug, waardoor het een brug moet zijn die niet voor elke rubberboot open moet.

Veel meisjes c.q. de ouders hebben zich helaas laten afschrikken door de broodje-aap-verhalen rond de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Iedereen is vrij te kiezen voor of tegen vaccinatie, maar dat moet wel op grond van de feiten gebeuren en niet op grond van misinformatie. Hier volgt een top-vijf van broodje-aap-verhalen:

* het vaccin heeft tot duizenden zieke meisjes, en zelfs tot coma geleid: NEE
* het vaccin bevat kakkerlakkengif: NEE
* het vaccin verandert je eigen DNA: NEE
* het vaccin maakt je onvruchtbaar: NEE
* het vaccin geeft een grotere kans op kanker als je reeds besmet bent met het HPV-virus: NEE

Ik hoorde zelfs een verhaal dat een moeder door een kerkgenootschap was beticht van het feit dat ze haar dochter door het vaccineren een vrijbrief geeft voor een losbandig leven. Het moet niet gekker worden. Feiten: het vaccin is veilig, kent geen andere bijwerkingen dan alle andere vaccins (m.n. overgevoeligheidsreacties) en beschermt voor tenminste zes jaar, waarschijnlijk veel langer. In het 'ergste' geval is over 10-15 jaar een extra injectie nodig, net als dat voor alle andere vaccinaties geldt.

De rechters die zijn betrokken bij het besluit over de vervolging van Wilders kijgen veel haatmails. Ik hoor Wilders daar geen afstand van nemen. Dat is natuurlijk moeilijk voor de man. Immers, als hij er wel afstand van neemt vervreemdt hij een deel van zijn aanhang van zich. Bovendien vestig je er nog eens de aandacht op dat een deel van de aanhang mensen van een dermate laag allooi zijn dat andere kiezers zich daarmee niet willen associeren, en dat is ook niet goed voor je aanhang. Als Wilders niets te vrezen zou hebben, zou hij nu opstaan en roepen dat hij de rechtzaak met vertrouwen tegemoet ziet en iedereen oproept om de haatmails achterwege te laten; ik ga er tenminste van uit dat Wilders niet alleen een groot voorvechter is van de vrijheid van meningsuiting, maar ook van de rechtstaat. Het is zorgelijk genoeg dat mensen de rechterlijke macht niet meer als instantie zien, maar rechters als individuen beschouwt. Wilders zal zeggen dat hij niet verantwoordelijk is voor de haatmails. Dat is maar ten dele waar. Als je verkondigt wat hij verkondigt, is het niet mogelijk de verantwoordelijkheid geheel van je af te schuiven.

De raadscommissievergadering van afgelopen donderdag over het accommodatiebeleid heeft geleid tot een voorlopige uitkomst: met uitzondering van de situatie rond Elkerlyc, Halfje Wit en Kaju Putih is het accommodatieplan eigenlijk goedgekeurd. Daar was wel een hele avond voor nodig, met wat zwaar geschut van enkele oppositie- en coalitiepartijen. Soms leek het of het hele plan niet deugde, uiteindelijk bleek het slechts om drie verenigingen te gaan, zoals Ank de Groot van A1 terecht opmerkte. De verkiezingstijd is duidelijk weer begonnen. Dat blijkt ook uit de houding van Jo Schriek in deze commissievergadering: eerst een beledigende opmerking richting een mede-commissielid, en vervolgens weer (het is niet de eerste keer) quasi-beledigd opstappen omdat hij van mening is dat de wethouder niet op zijn betoog is ingegaan. Ik vraag mij af of dat nu in het belang van de inwoners is. Dat geldt ook voor de vragen die werden gesteld aan de insprekers. Achteraf bezien hadden deze soms meer weg van een kruisverhoor en werden de mensen zaken in de mond gelegd. Daar moet ik als commissievoorzitter in het vervolg scherper op letten. De raadscommissievergadering zelf heeft geen bruggen geslagen tussen politiek en inwoners, de uitkomst denk ik daarentegen wel.

Dat de verkiezingen er aan komen blijkt ook uit de groeiende stroom schriftelijke vragen (zogenaamde artikel 43 vragen) aan het college. Dat kost weer veel ambtenarentijd om ze te beantwoorden, en inmiddels zijn het er zo veel dat de pers er nauwelijks meer aandacht aan besteedt. Dat zal uiteindelijk wel weer leiden tot een afname. Hoewel dat minder publiciteit oplevert, kunnen veel vragen ook per email worden gesteld.

De bommelding bij de Ikea en Media Markt bleek vals. Gelukkig maar, want wat zegt het over je land dat als terroristen veel slachtoffers willen maken ze daar zaken als Ikea en MediaMarkt voor kiezen, terwijl ze in andere landen metro's, bussen en kantoorcomplexen (WTC) kiezen?

Onze jongste dochter Linda heeft net auditie gedaan voor de nieuwe kerstvoorstelling van de stichting PA. Zij vond het leuk om te doen en wij vonden het leuk om te zien, niet alleen de prestaties van Linda, maar ook het enthousiasme van alle kinderen en de mensen van PA en de manier waarop zij met de kinderen omgaan. Na afloop is Linda nog geïnterviewd door het Witte Weekblad. Ik heb erg gelachen om haar opmerking direct na het interview 'Zo, nu kom ik in het Witte Weekblad'. We zullen zien.

Tot volgende week.

Reacties

Unknown zei…
Beste Ruud,
Hoewel ik het helemaal met je eens ben over de essentie van deze commissievergadering, geef je Ank de Groot toch écht teveel lof. Ikzelf heb, namens LA/AS, gelijk al één van de insprekera vanuit het statistisch jaarboek moeten corrigeren ten aanzien het aantal deelnemers aan Halfje Wit (10.000 inwoners) dat op zijn minst nogal werd overdreven. Daarna heb ik in eerste termijn er nogmaals op gewezen dat de discussie over heel Alphen moest gaan, en niet alleen over twee miniwijkjes van elk net 1500 inwoners. In tweede termijn was ik de eerste die duidelijk stelde (en dat heb je dan ook terecht overgenomen) dat het plan slechts voor 5% vragen opriep, en derhalve voor 95% deugde. Ik heb de wethouder zelfs letterlijk gevraagd of hij bereid zou zijn een andere oplossing te zoeken en te accepteren als de gewenste, na consultatie van de bewoners, echt niet zou kunnen. Ik heb daar later zelfs een ordepunt van gemaakt om het plan alsnog in maart op de agenda te houden. Uiteindelijk zag ook Ank dat, twee spreekbeurten daarna, in. Dat is mooi, maar het was niet haar eigen insteek in de discussie.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing