Stemming- en stemmenmakerij

Nuon staat vol in het licht der belangstelling. De overname door een Zweeds energiebedrijf stuit onder andere de SP tegen de borst. Op zich geen ramp, maar er wordt erg veel onrust gezaaid. Ten onrechte. Uiteindelijk zullen in heel Europa slechts een handvol energiebedrijven overblijven, die garant staan voor constante energielevering. Het netwerk, zeg maar de elektriciteitsdraden, blijft in overheidshanden. De energiebedrijven moeten wel investeren in andere energiebronnen dan fossiele brandstoffen, zoals zonnenenergie. Grappig dat in Zweden geprotesteerd is omdat Nuon 95% van de energie uit fossiele brandstoffen haalt; dat is in Zweden immers veel lager. Logisch, zij kunnen gebruik maken van waterkrachtcentrales, een luxe die ons vlakke land niet heeft. Het Zweedse bedrijf Vattenfall is overigens ook een staatsbedrijf, dat zou de SP juist moeten aanspreken.

Volgens een peiling is de partij van Wilders nu de grootste partij van Nederland. Wilders ziet zichzelf volgens de Telegraaf als premier van Nederland. Dat is (hoe onwaarschijnlijk ook, want wie wil met hem regeren) angstaanjagend. Een man die intolerantie predikt moet geen premier van Nederland worden. Dat leidt tot jarenlange sociale onrust. Ik vraag mij af wat mensen van Wilders verwachten. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mensen die op Wilder stemt niet in allochtone buurten woont, geen last heeft van overlast van allochtone jongeren, deels zelfs op geen enkele manier contact heeft met allochtonen. Maar ja, maak mensen ergens bang voor, geef een bepaalde bevolkingsgroep de schuld en mensen lopen achter je aan. Dat is in de geschiedenis vaker een bewezen werkwijze voor een grote aanhang geweest. Het gaat in werkelijkheid om een kleine groep allochtonen, met name jongeren; de overgrote meerderheid zit niet veel anders in elkaar dan u en ik. Ik heb eerder de, weliswaar niet geheel kloppende, vergelijking met voetbal getrokken. Wij willen toch ook de KNVB niet verbieden of het voetbalspelregelboekje verbranden omdat er een kleine groep zogenaamde supporters is dat problemen geeft? Een en ander laat onverlet dat Wilders overal moet kunnen zeggen wat hij wil, mits hij binnen de grenzen van de wet blijft. De weigering hem in Engeland toe te laten was een zwakke vertoning van de Britse regering. Aan de andere kant is Wilders niet consequent. Mensen die zaken verkondigen waar hij het niet mee eens is wil hij de toegang tot Nederland ontzeggen, terwijl de mate van haatdragendheid volgens mij niet veel verschilt van de zijne.

Mensen hebben zich verbaasd over mijn uitspraak dat stemrecht een zekere stemplicht inhoudt en dat je wat mij betreft geen recht hebt tot klagen bij de gemeenteraad als je niet hebt gestemd. Vrijheid houdt volgens mij ook bepaalde verplichtingen in. Immers, waarom klagen bij een orgaan waar je blijkbaar niet in gelooft? Er is geen excuus om niet te stemmen. De belangrijke informatie, waaronder de verkiezingsprogramma's, worden meestal in leesbare, verkorte vorm gepubliceerd; even lezen en je weet waar partijen voor staan. Als er echt geen enkele partij is waar je je in kunt vinden (dat moet toch niet moeilijk zijn, het hele spectrum is vertegenwoordigd van SP tot VVD), stem je blanco (dat kan op papier en met de stemmachine). En de raad heeft nu zo veel zaken bedacht om de opkomst te verhogen, dat niemand kan zeggen dat hij niet wist dat er verkiezingen waren. Kortom, ik reken op een hoge opkomst.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing