Van de olifant, Calimero en oplossingen

De oppositie maakt zich wel erg klein. Afgelopen donderdag hebben we weer een rumoerige raadsvergadering achter de rug. Het bestemmingsplan Ridderveld roept de nodige emoties op. Eén van de insprekers heeft, waarschijnlijk uit frustratie, zelfs termen als fraude en opzettelijke misleiding door het gemeentebestuur genoemd, zonder deze beweringen overigens te staven. Zeker, mensen moeten alles kunnen zeggen binnen wettelijke normen, maar ze moeten hun beweringen wel met feiten staven en de uitlatingen doen in een setting waarbij discussie mogelijk is. Dat is bij het inspreken van de raad geen optie, en brengt de verplichting met zich mee dat insprekers zich bij feiten houden. Dat is ook beter, het uiten van ongefundeerde beschuldigingen ontkracht de feitelijke argumenten.

Ik las vandaag in de krant dat mensen graag een oplossing zien voor de parkeerproblemen en het groen willen behouden. Duidelijker kan niet worden dat politiek een kwestie van kiezen is. Parkeren neemt ruimte in beslag, en meestal sneuvelt daar groen voor. Je kunt hooguit bij bijvoorbeeld het ophogen van een wijk kijken of je de bestaande parkeerruimte iets slimmer kunt indelen waardoor meer parkeerplaatsen ontstaan, maar anders gaan meer parkeerplaatsen ten koste van groen.

Overigens is het bestemmingsplan Ridderveld de mogelijkheid voor de verbreding van het stuk Bruins Slotsingel tussen Eisenhowelaar richting van Oordtterrein opengehouden, rekening houdend met de komst van de kleine bypass. Echter, wij zijn van mening dat het aanleggen van de kleine bypass (va de Hoorn via Maximabrug en Heimanswetering naar de Bruins Slotsingel) zonder grote bypass (van de Hoorn via Maximabrug en Heimanswetering naar de N207) leidt tot een onacceptabele verkeerstoename door het van Oordtterrein, Groenoord en Wielingen/Marsdiep, waar ook nog twee scholen zijn gevestigd. Immers, alle verkeer uit het zuiden van Alphen en de N11 richting het noorden gaat dan via de Bruins Slotsingel en de Eisenhowerlaan naar de N207, of blijft de oude weg dwars door Alphen volgen. De VVD wil de Maximabrug alleen aanleggen als de grote bypass ook wordt aangelegd.

Mevrouw Verschuur noemde de oppositie Calimero, en de coalitie de olifant, daarin overigens niet tegengesproken door de rest van de oppositie. Tja, in 2006 hebben de kiezers zich uitgesproken voor voortzetting van de bestaande coalitie van VVD, PvdA, CDA en CU; sterker nog, de meerderheid van de coalitie groeide van 21 naar 24 zetels. De oppositie moet ons de schuld niet geven van het feit dat de kiezers de coalitie in 2006 hoger waardeerden dan de oppositie. U zegt kiezers serieus te nemen, toch? Welnu, respecteer dan ook de uitspraak die zij in 2006 hebben gedaan. Voer constructieve oppositie en wie weet beloont de kiezer u in 2010.

Overigens was de discipline ten aanzien van de vergaderorde soms ver te zoeken. Er wordt, ondanks herhaald aandringen van de burgemeester, nauwelijks via de voorzitter gesproken (iets waar ik mij ook schuldig aan maak). Daarnaast lieten mensen elkaar niet uitspreken, werd een stemverklaring (waar geen reactie op mogelijk is) gebruikt om een andere partij aan te vallen, waren stemverklaringen te lang en reageerden raadsleden tijdens interrupties weer op de interrupties. Het publiek kan er geen touw aan vastknopen. Dat moet overzichtelijker. Het gebruik van de interruptiemicrofoon dwingt mensen om zich na toestemming van de voorzitter beknopt te richten tot degene die achter het gestoelte het woord voert. In de Tweede Kamer hebben de interruptiemicrofoons een knop, ook dat blijkt te helpen de interrupties kort te houden. Dat is de enige manier om goede debatten te voeren en om te zorgen dat het publiek het kan volgen.

Aanstaande donderdag behandelen we het bestemmingsplan Lage Zijde en de voorjaarsnota. Daarnaast komen twee initiatiefvoorstellen aan de orde, de Ster van Alphen en bijspijkeren van de Nederlandse taal bij getalenteerde jongeren. Recent is gebleken dat taalcoaches helpen bij het op het juiste niveau instromen van basis- naar voortgezet onderwijs, dit vormt een verlengstuk ervan.

Wij zullen bij het bestemmingsplan Lage Zijde twee moties indienen. Een motie is gericht op het behoud van voldoende kleine winkels aan de Lage Zijde en op het kans geven aan startende winkeliers. De VVD werkt wel degelijk aan het belang van ondernemers (naast lage lasten, een bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemers en de start met een ondernemersfonds). Wij dragen daar in de motie verschillende oplossingsrichtingen voor aan, waarvan het college de (juridische) haalbaarheid moet toetsen. De andere motie is gericht op (toekomstige) uitbreiding van de parkeermogelijkheden aan de Lage Zijde.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing