Referendum

Aanstaande donderdag staat de referendumverordening op de rol. Tijdens de commissiebehandeling heb ik een losse opmerking gemaakt over dat het aardig is om een referendum te houden over de referendumverordening, een idee dat serieus is opgepakt. Dat gaat echter wel ver, waarschijnlijk zullen we voorstellen de verordening voor te leggen aan de nog op te richten focusgroep die de gemeente gaat adviseren hoe inwoners betrokken willen worden bij het gemeentelijk beleid. Hoe moet de gemeente met de inwoners communiceren, waar willen inwoners over meepraten en hoe, et cetera? Als je deze groep serieus neemt, ga je niet een onderdeel van participatie, het referendum, eerst zelf als raad regelen, maar laat je de focusgroep er over denken of en hoe een referendum moet worden ingevoerd.
Zoals bekend is de VVD een verklaard tegenstander van een referendum. Een goede volksvertegenwoordiger heeft geen referendum nodig om te weten wat er onder de bevolking leeft. Het is een duur instrument (een referendum kost 200.000 Euro). Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, een vraag in een referendum zo te definieren dat je het antwoord op de juiste vraag krijgt. Je mag van onze inwoners niet verlangen dat zij hetzelfde werk als raadsleden doen: alle relevante stukken lezen, informatie inwinnen, met alle betrokkenen spreken en de diverse belangen afwegen. Dat zijn de belangrijkste argumenten tegen een referendum. Maar goed, laat de focusgroep maar zeggen of zij behoefte hebben aan de mogelijkheid een referendum te houden. Daar kunnen de voorstanders in de raad niet tegen zijn; immers, zij hechten toch aan de mening van de bevolking?

De voorjaarsnota staat ook op de rol. Een kale voorjaarsnota. We weten nog steeds niet hoeveel de gemeente moet bezuinigen, we willen bovendien het bezuinigingsproces samen met de inwoners vorm geven, dus veel spectaculaire voorstellen staan er niet in. We hebben wel wat technische, kritische kanttekeningen, maar grosso modo verwacht ik geen spannende debatten hierover.

Na de raad gaat het zomerreces in. Na twee verkiezingen in korte tijd ben ik daar eerlijk gezegd wel aantoe. Als u op vakantie gaat, wens ik u een prettige vakantie, en als u niet gaat: Alphen aan den Rijn en omgeving hebben genoeg te bieden voor de thuisblijvers.

Tot na de vakantie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing