Goede raad is duur

Afgelopen donderdag was een lange, maar over het algemeen goede raadsvergadering. De begroting is zonder problemen gepasseerd. Drie moties vreemd aan de orde hebben de revue gepasseerd. Een motie handelde over de vermeende fouten die door ambtenaren zijn gemaakt ten aanzien van de antikraakwoningen aan de Lage Zijde. Zowel de krant als enkele raadsfracties hebben de betrokkenen reeds bij voorbaat veroordeeld; volgens mij is het in Nederland nog steeds zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Er wordt nu onderzoek gedaan door een onafhankelijk bureau. We wachten de resultaten af en vellen daarna pas een oordeel, zoals het hoort.

Een tweede motie(van Nieuw Elan) handelde over een alternatief plan voor het Cultuurgebouw dat nu aan de Hoge Zijde is gepland. De wethouder gaat dit plan, dat aan de Lage Zijde rond het oude stadhuis en het Scalagebouw is geconcentreerd doorrekenen. Winstpunt is in elk geval dat de vier oppositiepartijen die voor deze motie hebben gestemd (net als de vier coalitiepartijen) zich achter het idee van een cultuurgebouw hebben geschaard.

Een derde motie die vroeg om meerdere bewonerscontactavonden over de fusie haalde het niet. Vreemd genoeg was men vergeten dat bij de evaluatie van de opkomstbevorderende maatregelen rond de gemeenteraadsverkiezingen is gebleken dat één goed georganiseerde bijeenkomst beter werkt dan meerdere kleinere bijeenkomsten. Naar mijn mening leeft de herindeling helemaal niet voor de Alphenaren, omdat er voor hen bij een fusie weinig tot niets verandert, maar we zullen zien wat deze avond voor publiek oplevert.
Afgelopen dinsdag hebben we een prettig gesprek gevoerd met de bewonersvereniging Zwammerdam. Vele zaken zijn de revue gepasseerd, zoals het bestemminsgplan, de ouderenwoningen, de bouwplannen van Ipse De Bruggen, het Ziendepark en enkele verkeersituaties. We hebben enkele zaken kunnen verduidelijken, en sommige zaken nemen we mee naar de betrokken wethouders.

De regering is gestart. Rutte oogde met zijn verfrissende stijl veel bewondering. Jammer dat de oppositie zo moest wennen aan een kabinet dat hen uitnodigt tot meedenken dat het voorstel daartoe niet voldoende aankwam, maar uiteindelijk begrepen ze het wel. Dat er een verschil is tussen iemand met een Turkse en een Zweedse nationaliteit, maar dat dat geen reden is om iemand niet te benoemen, is geen discriminatie, maar een reden om met betrokkenen een stevig gesprek te hebben. Immers er is een verschil tusseneen land dat zich niet, en een land dat zich deels wel met zijn onderdanen in het buitenland bemoeit. Maar goed, alle begin is moeilijk. Niet alleen Rutte, maar ook Verhagen zit goed in zijn vel in het kabinet. Volgens mij heb ik leden van het nieuwe kabinet al meer zien lachen dan in de gehele periode van het vorige kabinet. En om mijn lijfspreuk te parafraseren: a laugh a day keeps early elections away.

Tot volgende week.

Reacties

Reinder Koornstra zei…
Beste Ruud,
Blij dat je het zo met me eens bent dat ´de fusie´voor ons Alphenaren gewoon geen issue is of ooit zal worden. Kortom, je moet burgers niet lastigvallen met zaken die hen toch niet interesseren. Daarvoor hebben we toch politici.

Maar volgens mij willen die oppositiefracties geen cultuurHUIS aan de hoge zijde, maar een cultuurZONE. En dat is heel wat anders.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing