Terugblik

Ik volsta vandaag met een korte terugblik op donderdagavond. De vergadering zelf is goed en strak geleid door waarnemend burgemeester Eenhoorn. In zijn verklaring heeft hij in algemene termen aangegeven welke richting het gemeentebestuur (college van B&W en de gemeenteraad) in zijn ogen op moet om weer te komen tot een goed bestuur van deze stad. Betrouwbaarheid, doorzichtigheid en voorspelbaarheid zijn kernbegrippen die in zijn plan van aanpak naar voren zullen komen. De hele raad heeft dit onderschreven, en dat betekent dat we allemaal werk moeten verrichten, of zoals ik dat in de krant heb genoemd, we zullen allemaal wat moeten schuiven. Partijen zijn reeds bezig om nader tot elkaar te komen, hopelijk zullen we na het debat van 27 januari over het BING-rapport ook naar buiten blijk kunnen geven van de bereidheid tot betere verhoudingen te komen. Overigens is het feit dat in de klankbordgroep voor de totstandkoming van het herindelingsontwerp (zeg maar het plan voor de fusie van Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop) drie raadsleden van de oppositie en twee raadsleden van de coalitie zijn benoemd reeds een voorbeeld van deze bereidheid. De nieuwe vergaderstructuur en de nieuwe communicatie- en participatienota in wording vormen instrumenten om het gemeentebestuur te verbeteren. De burgemeester heeft gevraagd om dragers van de nieuwe cultuur, de VVD vindt hij daarbij aan zijn zijde.

De verklaring van de wethouders was enerzijds wat teleurstellend, anderzijds was dat wel te begrijpen en zijn door het college ook openingen geboden. Burgemeester Eenhoorn is nog bezig met zijn onderzoek; volledige openheid van de wethouders ten aanzien van de oorzaken van het tijdelijk terugtreden van burgemeester de Gelder is in deze fase onwenselijk en niet fair aangezien burgemeester de Gelder zelf niet aanwezig is om zijn kant van het verhaal te laten horen. Wij hebben het college twee kritische vragen gesteld: waarom was 16 december nu uitgerekend de datum waarop de bekende druppel de emmer deed overlopen, en waarom heeft de raadsdelegatie van de vertrouwenscommissie eind 2009/begin 2010, die de jaarlijkse evaluatie van het functioneren van de burgemeester ter hand heeft genomen, niet het gevraagde verslag over het functioneren van de burgemeester in het college gekregen? Duidelijk is geworden dat 16 december voor de wethouders de druppel was van twee jaar lang proberen te komen tot een goede samenwerking tussen wethouders en burgemeester. Dat dat geen gelukkige datum was, is wel gebleken uit alle negatieve publiciteit die dat de weken daaropvolgend opleverde. Ten aanzien van het evaluatieverslag hebben de wethouders uitsluitend opgemerkt dat dat wel is gemaakt maar niet aan de raad is gestuurd; over het waarom hebben de wethouders zich niet willen uitlaten. Tenslotte hebben de wethouders het aanbod gedaan om in een debat de wensen om tot een opener verhouding tot de gemeenteraad te komen te willen bespreken. Mijns inziens is dat een open uitnodiging die prima past bij de bespreking van de nieuwe vergaderstructuur.

Rest nog de vergadering op 27 januari: de bespreking van het BING-rapport en de beslissing over de nieuwe griffier. Daarover schrijf ik na de 27e weer.

Inmiddels werken we natuurlijk ook aan inhoudelijke zaken, ik hoop daar volgende week iets meer over te kunnen vertellen.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Plannen