Successen, kansen en bedreigingen

Het is moeilijk om je te buigen over lokale politieke kwesties als je de beelden van de ramp in Japan op je netvlies hebt, maar zoals het meest gebruikte cliché zegt: het leven gaat door.

Het voorstel van het college voor een locatie voor de Maximabrug is bekend. De aanleg van de brug biedt de kans om er voor te zorgen dat de rondweg rond Alphen aan den Rijn wordt voltooid. Anderzijds is de brug ook een bedreiging. Immers, zonder aanleg van het resterende deel van de grote rondweg (de grote bypass), die aansluit op de N207, en zonder dat andere maatregelen worden genomen (verbod voor vrachtwagens over 's Molenaarsbrug bijvoorbeeld), neemt de verkeersstroom over 's Molenaarsbrug, Oudshoornseweg, Churchilllaan en Bruins Slotsingel enorm toe, met alle overlast voor de omwonenden en scholieren tot gevolg. Dat geldt ook als uitsluitend de kleine bypass wordt aangelegd. De VVD wil graag van de term 'kleine bypass' af. Dat wekt de indruk alsof er sprake is van een deel van de rondweg. Het kenmerk van een rondweg is dat de weg ergens omheen gaat, niet ergens dwars doorheen! De enige duurzame oplossing is de grote rondweg door een deel van de Gnephoek. Ik heb daarom een voorstel voor de informateur van de provincie Zuid-Holland, Bruno Bruins voor een tekst in het coalitieakkoord:
"Als de noodzaak voor de voltooiing van de grote rondweg rond Alphen aan den Rijn wordt aangetoond, zal de provincie haar medewerking aan de aanleg van de 'grote bypass' door de Gnephoek verlenen waarbij deze optimaal ingepast dient te worden. De provincie verleent in ieder geval tot 2020 geen medewerking aan bebouwing van de Gnephoek. Pas als alle andere mogelijkheden voor woningbouw door de gemeente Alphen aan den Rijn zijn gebruikt (herstructurering, (her)bebouwen bestaande locaties) en de noodzaak voor meer woningen is aangetoond, is woningbouw na 2020 eventueel mogelijk." De VVD gaat niet akkoord met de Maximabrug zonder dat er waarborgen zijn dat de verkeersoverlast in Alphen aan den Rijn niet toeneemt. In tegenstelling tot wat wordt beweerd wil de VVD de Gnephoek niet volbouwen. Wat we zeggen is dat ALS er behoefte is aan woningen en er binnen Alphen geen ruimte meer is (we willen niet meer binnenstedelijk groen opofferen, dat komt de leefbaarheid niet ten goede) de Gnephoek wat ons betreft de locatie is die in aanmerking komt. De vraag is of het ooit zo ver komt.

Het ziekenhuis heeft besloten de operatiekamers open te houden, de polikliniekspreekuren uit te breiden en de chemotherapiebehandelingen weer terug te brengen in Alphen aan den Rijn. Een wijs besluit en in lijn met wat we als huisartsen en politici hebben gevraagd. Een mooi succes!

De VVD heeft afgelopen week schriftelijke vragen aan het college gesteld over geld dat de gemeente uit heeft staan in het kader van de wet werk en bijstand. Uit cijfers van de VNG blijkt dat Alphen aan den Rijn in 2009 3,7 miljoen euro aan vorderingen had uitstaan. Volgens dat onderzoek geldt dat een kwart van dat bedrag aan fraude te wijten is. Fraude moet bestreden worden, niet uitsluitend vanwege het feit dat fraude de gemeenschap geld kost, maar evenzogoed omdat fraude de mensen in een kwaad daglicht stelt die recht hebben op een bijstanduitkering en wel eerlijk zijn. De vraag is wat de gemeente kan doen om fraude verder te bestrijden.

Vandaag hebben we een gesprek gehad over de centrummanager. Uit dat gesprek kwam naar voren dat de belangrijkste vraag die we de komende tijd moeten beantwoorden is hoe wij het centrum van Alphen aan den Rijn zien. Is dat een lokale, een regionale of een bovenregionale voorziening? Ik neig er toe het een bovenregionale voorziening te noemen, zeg maar een centrum dat het Groene Hart bedient. Met ingang van 2014 zijn we een gemeente met meer dan 100.000 inwoners. Daar past een  bruisend centrum met een (boven)regionale uitstraling bij. Waarom zouden mensen nog naar Leiden of Gouda gaan? Dat laat onverlet dat de Lage Zijde zijn knusse karakter van weleer moet behouden. Maar dat kan ook in een centrum met een bovenregionale uitstraling. Zo'n centrum vereist naar mijn mening een goede centrummanager die zaken voor de ondernemers regelt, ondernemers die het druk genoeg hebben met de eigen zaak. Over de centrummanager komen we de komende tijd nog te spreken.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing