Wrijven helpt niet

Afgelopen week is de raadsvergadering in goede orde gelopen. We hebben uitgebreid gesproken over Alphen in Balans. Welke onderwerpen leggen wij de bevolking voor? Na de eerste discussie heeft het college reeds de bibliotheek helemaal als bezuinigingspost geschrapt en de minima van de lijst van voor te leggen onderwerpen gehaald. De motie van de VVD is aangenomen waarbij onder andere de bezuinigingen op de organisatie worden verdubbeld en waarin de inwoners de gelegenheid krijgen zich uit te spreken voor de gewenste openingstijden van de balie. Ook de motie van de Christenunie waarin werd bevestigd, zoals ook in het collegeprogramma staat, dat de kwetsbare groepen volledig worden ontzien, haalde een meerderheid. Moties om grote projecten er bij te betrekken haalden het niet. Desalniettemin vinden wij dat de Lage Zijde weer eens tegen het licht gehouden moet worden om te bezien of alle gestelde doelen nog haalbaar zijn; dat moet je echter niet aan de bevolking voorleggen, er is reeds tientallen miljoenen geïnvesteerd, dat is niet terug te draaien (gelukkig maar). Je moet de inwoners en ondernemers wel nauw bij de Lage Zijde blijven betrekken. Het Cultuurhuis komt binnen enkele maanden op de agenda als het onderzoek naar de Cultuurzone, naar aanleiding van een motie van Nieuw Elan, besproken wordt. Tenslotte moeten we binnenkort een raadsagenda gaan opstellen waar alle partijen onderwerpen voor kunnen aandragen die de raad de komende periode moet bespreken. Hoewel wij er voorstander van zijn nog eens goed te kijken naar de afsluiting van de Oudshoornseweg, hebben wij een motie daaromtrent van Beter Alphen niet gesteund. Prima motie, behalve dat er was opgenomen dat als ondernemers en omwonenden het willen de weg sowieso open gaat. Dat ging ons een stuk te ver. Eerst bekijken, daarna pas besluiten wat we gaan doen. Het initiatiefvoorstel van D66 om een raadswerkgroep op te richten rond de toekomst van re-integratie, onder andere de SWA, werd breed gesteund.

We hebben afgelopen vrijdag een nuttig gesprek gehad met een aantal bezorgde ondernemers uit de Hooftstraat. Zij hebben veel last van de afsluiting van de Oudshoornseweg in combinatie met de situatie rond het Thorbeckeplein. Er zijn ideeën uitgewisseld en we hebben de wethouders met wat vragen op pad gestuurd. De vraag is op welke wijze je mensen naar de Hooftstraat trekt. Aantrekkelijke parkeertarieven, een goede uitstraling van de straat en voldoende handhaving zijn zaken die aan de orde zijn geweest, evenals betere bewegwijzering. De toekomstige afsluiting van de Lijsterlaan is ook aan de orde geweest, daarbij gaat rekening gehouden worden met de bereikbaarheid van de Hooftstraat. Wordt vervolgd.

Tijdens ons maandelijks spreekuur in de Aarhof hebben we gesproken met een ondernemer uit de Julianastraat. We hebben hem in contact gebracht met VOA Retail. Een van de gespreksonderwerpen is de BIZ. In het centrum betalen alle winkeliers, groot en klein, € 400,- per jaar om zaken in het centrum te verbeteren (feestverlichting, evenementen, veiligheid en onderhoud etc.). In dit verband hebben we bij het debatcafé Op het dorp in februari ook gesproken over de centrummanager. Er zijn goede redenen geweest om te starten met een gelijk, laag bedrag voor elke ondernemer, maar we moeten op een gegeven moment toe naar een eerlijker verdeelsleutel (bijv. aantal vierkante meters of WOZ-waarde). Zo komt er een goed gevuld fonds waar je echt iets mee kunt doen.

Vandaag heb ik de 16 km Nordic Walking van de Twintig van Alphen voltooid. Heerlijk weertje, gezelschap van een gezellige, ervaren Vierdaagseloper. Goed te doen, als speelden de laatste paar kilometer de benen op (en nu nog veel meer!). Onze jongste dochter deed de vijf kilometer prestatieloop. Maar wat een organisatie. Mijn compliment aan de organisatoren en de vele vrijwilligers. Alles was prima geregeld. En wat een promotie voor Alphen aan den Rijn!

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing