De gemeente en de VVD komen naar u toe in 2012

Afgelopen donderdag hebben de drie gemeenteraden van Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop een historisch besluit genomen. Het herindelingsadvies is door de drie raden goedgekeurd, gaat nu naar de provincie voor de zienswijzen en wordt daarna doorgestuurd naar de minister van BZK. Er is geen weg meer terug. Gelukkig maar, want door de fusie, en ik citeer nu letterlijk uit het herindelingsadvies, ontstaat een 100.000+ gemeente die beter in staat is op regionaal en landelijk niveau de belangen van haar inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen te vertegenwoordigen. Een sterke gemeente in een sterke regio. Gisteren las ik in de krant de bezorgdheid dat het fusieproces op weinig belangstelling van onze inwoners kan rekenen. Is dat erg? Ik denk dat de meeste mensen het prima vinden en het werk overlaten aan de mensen die ze voor dat doel hebben gekozen. Ze verwachten er wel voordelige, en geen nadelige gevolgen van te ondervinden. Daar moet wel nog wat werk voor worden verzet. Dat is ook de reden dat de VVD er voor pleit om de mensen op te zoeken. We willen elke kern met een delegatie van de drie raden bezoeken en aan de hand van een actueel thema in de betreffende kern in gesprek te komen en op deze manier een beeld te krijgen van de wensen en verwachtingen, die we vervolgens weer kunnen vertalen in beleid. Als VVD zijn we ook bezig met themagewijs onze inwoners te bevragen, de bijeenkomst over economie hebben we reeds achter de rug (zie hier het verslag).

Er is afgelopen donderdag nog een belangrijk besluit gevallen: de Maximabrug wordt aangelegd als 2 x 2 baans brug die onderdeel gaat uitmaken van de rondweg om Alphen aan den Rijn. De aanleg van de rondweg gebeurt niet gelijktijdig, maar de voorbereidingen zijn gestart.

Gisteren stond ook in de krant dat de directeur van CZ een lumineus idee heeft om de groei van de kosten van de gezondheidszorg te beperken: betaal artsen niet meer per verrichting, want daar stijgt het aantal verrichtingen van. Tjongejonge, wat een openbaring. Dat is iets wat de huisartsen sinds de invoering van het verrichtingenstelsel roepen. Betaal uitsluitend per verrichting datgene dat je wilt stimuleren, en betaal voor het overige een vast bedrag per patiënt. Monitor aan de hand van enkele simpele indicatoren de kwaliteit van zorg, de dienstverlening en dergelijke, en klaar is Kees. Indexeer voor de inflatie. Vergoed alleen datgene dat vergoed moet worden en snijd de franje uit de pakketten. Voer eigen bijdragen in waar je de groei wilt remmen. Het is niet zo ingewikkeld hoor.

In de krant stond ook een bericht dat de heer Marcouch van de PvdA aan de hand van gesprekken met betrokkenen geconcludeerd heeft dat de overheid tekort schiet in de nazorg van slachtoffers van het Ridderhofdrama, met name waar het de psychische hulpverlening betreft. Hij doet voorkomen alsof o.a. de premier en de burgemeester een keer hun gezicht hebben laten zien en daarna niet meer. Meneer Marcouch is slecht geïnformeerd. De premier is ook buiten de publiciteit om terug geweest in de Ridderhof, de burgemeester en de wethouders spreken nog regelmatig met winkeliers en andere slachtoffers. Als de gemeente steken heeft laten vallen, moeten deze natuurlijk worden opgepakt, maar ik ken ze niet. De psychische hulpverlening is geen zaak van de gemeente maar van hulpverleners. Ik heb enkele mensen in de praktijk die nog steeds last hebben van het drama, en deze krijgen hulp, daar heeft de gemeente niets mee van doen. Dus wat meneer Marcouch nu precies beoogt met zijn opmerkingen, is mij een raadsel.


Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing