Verontwaardiging


Verontwaardiging bij de zorgverzekeraars was te lezen in de kranten nu blijkt dat zorgverzekeraars vele miljoenen hebben uitgekeerd aan een instantie, genaamd EuroPsyche, die psychische hulpverlening leverde, maar dat wel deed zonder psychiaters, maar met maatschappelijk werkenden, alternatieve therapeuten en dergelijke. Zelfs homotherapie blijkt vergoed te zijn. Het blijkt dat zorgverzekeraars nauwelijks gebruik maken van hun recht om declaraties te controleren. Logisch, want ze hebben daar geen belang bij, het kost tijd en moeite en het leidt soms tot gespannen verhoudingen met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders.

Onder andere mijn eigen partij ziet zorgverzekeraars als de regisseurs van de zorg. Ja, maar wel regisseurs zonder dat zij de gevolgen dragen van slecht beleid. Immers, als ze slecht beleid voeren en hoge kosten maken, zien wij dat gewoon terug in de premies. Terwijl er een hoop geld te halen valt. Bovengenoemde is een voorbeeld, maar wat dacht u van het gegeven dat patiënten bij de zorgverzekeraar aangeven dat declaraties niet kloppen, maar dat zorgverzekeraars daar geen actie op ondernemen? Of dat patiënten bij de huisarts komen en vertellen dat als hij of zij dat onderzoek of de therapie van de alternatieve therapeut voorschrijft, de patiënt het wel vergoed krijgt van de zorgverzekeraar (en iedereen daar dus aan meebetaalt)? Alternatieve therapeuten die geen enkel bewijs van de werkzaamheid van hun therapie hebben, terwijl de regulier werkende artsen veel tijd moeten stoppen in het aanleveren van indicatoren, in de accreditatie, in de jaarlijkse nascholing en dergelijke.

Als de zorgverzekeraars de regisseur van de zorg moeten worden, moet er ook een instantie zijn die de zorgverzekeraars controleert. Declaraties moeten worden gecontroleerd, niet-bewezen onderzoeken en therapieën moeten niet worden vergoed, ook niet in de aanvullende verzekering, Een paar simpele maatregelen die vele honderden miljoenen opleveren.

Ook veel verontwaardiging leverde de dodenherdenking in Vorden op. Joodse organisaties spreken schande van het feit dat in deze plaats ook de gesneuvelde Duitse soldaten worden herdacht. Nu ja, herdacht: het was aan de deelnemers om te bepalen of zij ook langs de Duitse graven wilden lopen, en velen hebben dat gedaan. Het op vrijwillige basis in de herdenking betrekken van de Duitsers mag geen aanleiding zijn tot overtrokken reacties als ware het ook een herdenking van c.q. eerbetoon aan oorlogsmisdadigers als Himmler en Mengele, zoals o.a. Arnon Grunberg in de Volkskrant suggereerde. Het is ook aanmatigend te veronderstellen dat iedereen die zich niet tegen het nazisme verzette, automatisch een oorlogsmisdadiger is. Zo beschouwd zijn de meeste Nederlanders dat ook, want zo groot was het verzet in ons land nu ook weer niet. Mijn inziens eren we op 4 mei de Nederlandse gevallenen en slachtoffers, ook van andere oorlogen en conflicten. We zijn vrij om andere slachtoffers te herdenken. Echte oorlogsmisdadigers zijn geen slachtoffers, zij worden dus ook niet in de herdenking betrokken. Misschien is de tijd nog niet rijp voor een gemeenschappelijke herdenking, maar laten we de mensen die wel zo ver zijn niet wegzetten als mensen zonder historisch besef. Laten we niet het ene slachtoffer boven het andere stellen. Er is gestreden voor onze vrijheid, daar past het beperken van de vrijheid van wat mensen willen gedenken niet bij.

Ook de nodige verontwaardiging jegens minister Spies. Zij heeft verteld wat iedereen eigenlijk behoort te weten: als minister van een coalitieregering verdedig je soms standpunten die de jouwe niet zijn. Dat geldt voor elke bestuurder binnen een coalitie. De enige manier om uitsluitend datgene te verdedigen waar je zelf 100% achter staat, is er voor te zorgen dat je partij een absolute meerderheid haalt, en dat is in Nederland (gelukkig) schier onmogelijk. Populisten die roepen dat het toch vreemd is dat Spies zaken verdedigt waar ze niet achter staat, geven een vals beeld van de politieke werkelijkheid en houden een wantrouwen jegens de politiek willens en wetens in stand. Coalitievorming betekent geven en nemen. Overigens vind ik het jammer dat zij ook het verbieden van gezichtsbedekkende kleding terug wil draaien, daar heb ik eerder in een blog juist een lans voor gebroken.

Tenslotte: afgelopen week tijdens een ontspannen week vakantie in Noord-Limburg hebben we de Floriade bezocht. Dat heeft mij nog enthousiaster gemaakt om de Floriade naar onze regio te halen. Het trekt veel volk van over de hele wereld: Engelsen, Koreanen, Japanners, Arabieren, Engelsen, Duitsers, Fransen, Italianen etc etc.. De kunst is wel om deze mensen ook voor andere plekken in de regio te interesseren. Ik geloof niet dat Venlo veel spin-off heeft van de Floriade, ik ben bijna geen reclame voor de regio tegengekomen. Een ander aandachtspunt is focus. Het is zo veel, dat wij ons aan het einde van de dag afvroegen wat we nu precies hadden gezien, voor wie de Floriade nu eigenlijk bedoeld is, wat we hadden gemist en dergelijke. Een audiotour of een betere website ware wenselijk geweest.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing