Alphen CC: niet meer dan een roddelblad?

Ik dacht: kom, begin eens met een typische Alphen CC opening. Kijk, dat Alphen CC tot policy heeft gemaakt met name een spreekbuis te willen zijn voor ontevreden geluiden, geen evenwichtig beeld schetst van wat er in de gemeentepolitiek gebeurt, stukken weblog klakkeloos publiceert en vaker niet dan wel hoor en wederhoor toepast, best. Zo lang ze daar geen geheim van maken weet je door welke bril je deze krant moet bekijken. Een kop als 'De Thermen verscheurt college' is bijvoorbeeld aantoonbaar onjuist: ten eerste wordt niet het college, maar de coalitie bedoeld, het collegebesluit was unaniem, en het ergens oneens over zijn betekent nog niet direct een scheuring. We waren het ook oneens over bijvoorbeeld de koopzondagen, maar daarmee is nog geen scheur in de coalitie ontstaan.

Het wordt echter storend als men meent meer exemplaren van de krant te moeten verkopen door een schreeuwerige kop die veel onrust zaait. Ik doel op de kop in Alphen CC van vandaag: "Poli infectiehaard? Honderden mensen mogelijk besmet met HIV of hepatitis. ". Ten eerste is de poli geen infectiehaard, maar gaat het om een naaldvoerder (dus niet eens de naald zelf) waarmee de naald waarmee een stukje weefsel uit de prostaat wordt genomen, in de juiste stand wordt gehouden. Deze is niet goed huishoudelijk gereinigd voorafgaande aan het sterilisatieproces. Dat is natuurlijk niet goed, maar de kans dat iemand een besmetting heeft opgelopen is uiterst klein, dus het gaat zeker niet om honderden patiënten, maar eerder om nul (de fout die vorig jaar in een huisartsenpraktijk in Almere is gemaakt met een priknaald vormde een groter besmettingsrisico, en ook daar is niemand besmet geraakt). De kop suggereert dat de hele poli één grote bron van bacteriën en virussen is en dat mogelijk honderden mensen een levensbedreigende infectie hebben opgelopen. Dat is geen journalistiek, dat is sensatiepers en getuigt van weinig verantwoordelijkheidsgevoel of inzicht in wat je met zo'n kop teweeg brengt.

Ik realiseer me dat de kans dat ik of de lokale VVD ooit nog op een positieve manier in Alphen CC komen met dit stuk nihil is geworden, hoewel, ook in dat opzicht zal er dus weinig veranderen. Maar ik vind dat je ook stelling moet nemen als dat je minder goed uitkomt. De pers heeft de verantwoordelijkheid ons kritisch te volgen, omgekeerd geldt hetzelfde. Ik heb gezegd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing