Kasteel

Het Kasteel lijkt gered. De bewindvoerder en de gemeente lijken een akkoord met elkaar bereikt te hebben. Ik lees overigens nog steeds dingen over een subsidie van de gemeente. Ik heb eerder gezegd dat de gemeente het Kasteel in het verleden vorstelijk heeft bedeeld met subsidies en leningen. Ik wil niets bij voorbaat uitsluiten, maar er moeten wel erg duidelijke afspraken zijn gemaakt die een succesvolle bedrijfsvoering verzekeren. De VVD zal in ieder geval niet akkoord gaan met subsidie verlenen zonder dat de hoogte van de subsidie een duidelijke relatie heeft met de te leveren prestaties, en er goede vooruitzichten zijn op een succesvolle doorstart. Er ligt nog het nodige werk, dus laten de mensen van het Kasteel niet te vroeg juichen.

Gisteren ben ik naar een korfbalwedstrijd van mijn dochter gaan kijken in Haarlem. Los van het feit dat het een leuke en spannende wedstrijd was, was het ook om een andere reden nuttig. Binnen de Haarlemse sporthal, én buiten op de gevel is een soort 'hall of fame' gemaakt van succesvolle Haarlemse sporters. Aan een wand hangen in vitrines foto's met een verhaal van mensen als Tom Okker, Yvonne van Gennip, Jessica Gal, Floris-Jan Bovenlander en Jaap Eden. Ik heb een mail aan wethouder Du Chatinier gestuurd met de vraag of in de Limeshal iets dergelijks te maken valt. Dat eert niet alleen de betreffende sporters, maar is letterlijk en figuurlijk een lichtend voorbeeld voor de huidige generatie sporters. Een andere mogelijkheid is om de sporters van het jaar op deze wijze te eren.

Groot in het nieuws was de rapportage van de commissie Dijsselbloem over de staat van ons onderwijs. Zoals verwacht: bedroevend. Oorzaak: een overheid die zich teveel bemoeit met het 'hoe', in plaats van duidelijke doelstellingen formuleert en het 'hoe' overlaat aan de professionals. Dat moet anders. Dat betekent volgens mij onder andere een forse afslanking van het ministerie van onderwijs. Ik hoop trouwens dat ook de partijen in onze gemeenteraad zich deze les ter harte nemen: formuleer duidelijke kaders en doelstellingen en bemoei je niet, of in ieder geval niet te veel, met het hoe, maar controleer achteraf of je doelstellingen zijn gehaald en het college binnen de kaders is gebleven.

Tenslotte even over de AOW en het AOW-gat. Dat is schrikken. Veel mensen die later in hun leven in Nederland zijn komen wonen, hebben slechts ten dele premie betaald voor de AOW. Tot voor kort was het zo dat het zogenaamde AOW-gat werd opgevuld met bijstand. De regels van de bijstand zijn echter veel strenger. Zo mag je als je in de bijstand zit niet een half jaar per jaar, maar 'slechts' drie maanden per jaar in het buitenland verblijven. Eigenlijk moet iedereen zelf het gat vullen door premie bij te betalen, maar velen hebben dat niet gedaan, onder andere omdat ze dachten dat vadertje staat toch wel voor hen zou zorgen. En wat blijkt? Het kabinet Balkenende gaat iets leuks voor deze mensen doen. Menesen die slechts een deel hebben meebetaald aan de eigen AOW, worden volledig gecompenseerd en krijgen waarschijnlijk dezelfde rechten als mensen die wel het hele leven aan de AOW hebben meebetaald. Kunt u dat uitleggen aan uw vader, moeder, opa of oma? Ik niet. Het is de zoveelste zeperd van dit kabinet dat wel sterk is in het verbieden van allerhande zaken maar nog niet in staat is gebleken samenhangend beleid op grond van een goede toekomstvisie voor dit land te formuleren. Het is geen sociaal, maar asociaal beleid dat de verzorgingsstaat op termijn geen goed maar kwaad doet.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing