Veiligheid

Wat een ophef over het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Het feit dat dit voorstel is omgedoopt tot het burkaverbod, terwijl dat slechts een zeer klein deel van de gezichtsbedekkende kleding betreft, zegt reeds genoeg over de sentimenten die rond dit voorstel spelen. Volgens mij is het niet vreselijk ingewikkeld, en heeft Henk Kamp een goed wetsvoorstel geschreven (zie http://www.henkkamp.nl/). Alle gezichtsbedekkende kleding (helmen, bivakmutsen, burka's, nikab's) die identificatie van de betreffende persoon bemoeilijkt, moet worden verboden. Waarom zou ik wel moeten accepteren dat een patiënte in een burka tegenover mij zit, maar vinden we het dragen van een integraalhelm in dezelfde situatie onacceptabel? Omdat het dragen van een burka religieuze redenen heeft, hoor ik u zeggen, en iedereen heeft vrijheid van godsdienst. Mijn antwoord? Ja, iedereen heeft vrijheid van godsdienst, christenen, moslims, joden, boeddhisten, et cetera. Echter, als deze vrijheid een bedreiging gaat vormen voor de openbare orde en veiligheid, of als ik daardoor mijn vak niet adequaat kan uitoefenen omdat ik niet op een normale wijze met de patiënt kan communiceren (en dat geldt ook voor de docent, de politieagent en anderen) vind ik dat belangrijker. Iedereen is thuis of in andere privésituaties vrij om te doen en laten wat hij of zij wil. In de openbare ruimte is dat anders, en hebben we met elkaar de nodige regels afgesproken om dat verblijf in de openbare ruimte zo aangenaam en veilig mogelijk te maken en te houden. Kortom, dit voorstel heeft niets met discriminatie of religie te maken, maar alles met openbare orde en veiligheid. En nogmaals, het aantal mensen dat een integraalhelm draagt is vele malen groter dan het aantal vrouwen dat een burka of nikab draagt, en op hen is het wetsvoorstel ook van toepassing.

Over veiligheid gesproken: aanstaande donderdag staat het onderwerp openbare orde en veiligheid op de agenda van de raadscommissie. Een opiniërende bijeenkomst, waarbij u van harte welkom bent. Als u eens wilt weten wat de gemeente op veiligheidsgebied doet, kunt u dat daar horen. Hoe kijkt de VVD tegen het huidige beleid aan? Het gaat niet slecht, het veiligheidsgevoel neemt toe, zo blijkt uit de Stadspeiling. Blijft er niets te wensen over? Jazeker wel. Zo staat in de stukken dat de "Regels van de straat" nauwelijks gehandhaafd worden, omdat deze overtredingen meestal buiten kantoortijd optreden en de medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving Openbaar Gebied (THOG) alleen tijdens kantooruren werken. De VVD zal pleiten voor uitbreiding van de THOG-werkzaamheden buiten kantooruren, zodat ook de bijkomende taak van het uitdelen van bestuurlijke boetes afdoende kan worden uitgevoerd. Dat hoeft overigens niet 7 x 24 uur te zijn. Op vrijdag en zaterdag is dat wel tot in de vroege uurtjes, terwijl je de overige dagen misschien kunt volstaan met THOG tot 2300 uur.

Het Kasteel stevent af op een faillissement. Dat is mijns inziens onvermijdelijk, schuldsanering is onevenredig duur en lijkt niet verantwoord. Het gaat immers niet alleen om het saneren van de schulden zelf. Er wordt ook gezinspeeld op een subsidie om het Kasteel overeind te houden. Her en der wordt gesuggereerd dat de gemeente niets doet. Dat is onjuist. Ten eerste heeft de gemeente enkele jaren gelden een forse investering gedaan voor de renovatie, en is een lening verstrekt die we nu moeten afschrijven. Om pecies te zijn: in 2001 € 272727,- uit de 10 miljoenactie, in 2002 € 530.000 uit de begroting en in 2004 een krediet van € 429.124, die we nu deels kunnen afschrijven (oh ja, en een subsidie in 2002 van € 20.000 voor het organiseren van een popfestival). Hoe bedoelt u, de gemeente doet niets? Alles bij elkaar ruim 1,3 miljoen Euro. Het heeft met andere woorden geld genoeg gekost. De VVD is wel voorstander van een poppodium in Alphen aan den Rijn, maar of de gemeente daar een grote rol in moet spelen is de vraag.

Tenslotte: college en ambtenaren, gefeliciteerd met jullie goede score voor klantvriendelijkheid aan de balies van het stadhuis. Hardstikke mooi, ga zo door!

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing