Volksgezondheid

In de commissie staat a.s. donderdag de nota volksgezondheid ter discussie. Een prima nota, die uitgaat van het motto 'voorkomen is beter dan genezen'. Voor een liberaal is het altijd lastig om een keuze te maken tussen de individuele vrijheid van mensen en de collectieve verantwoordelijkheid. Moet je bijvoorbeeld alcoholgebruik en/of -verkoop onder de 18 verbieden, of moet je kinderen leren hoe ze met alcohol en drugs moeten omgaan? Wat dat betreft is de VVD in ieder geval van mening dat alle scholen voorlichting moeten geven over alcohol en drugs. In Alphen blijkt een belangrijk deel van de scholen geen voorlichting te geven. We hebben de wethouder in november gevraagd een overzicht te verstrekken van de scholen die geen voorlichting geven, alsmede de motivatie van deze scholen. We zijn in afwachting van dit overzicht, zodat we gericht kunnen ingrijpen. De VVD vindt het geen pas hebben dat scholen geen voorlichting geven; doodzwijgen verhelpt het probleem namelijk niet.

De Raad van State (RvS) heeft het bezwaar van de gemeente Alphen tegen de vergunning betreffende de gifbelt afgewezen. Het Hoogheemraadschap is weer aan zet. Nu maar hopen dat het Hoogheemraadschap een wijze beslissing neemt. Voor alle duidelijkheid: ik ontken niet dat er gif onder de golfbaan ligt. Ik vraag mij echter sterk af of er een gevaar voor de volksgezondheid is, en of afdekken de juiste oplossing is. In de stukken van de RvS staat overal genoemd dat de emissie van giftige stoffen laag is en er sprake is van een stabiele situatie. Ik heb begrepen dat alle afvalwater van de belt nu gecontroleerd wordt opgevangen en door het Hoogheemraadschap wordt gezuiverd. Het is dus niet zo dat het gif alle kanten op kan; bovendien wordt er regelmatig gecontroleerd. Afdekken brengt hoge kosten met zich mee (geraamd op 9 miljoen, maar daar zit de mogelijke claim van de golfclub nog niet bij). Als dat de beste oplossing is, zij dat zo, maar dat is dus de vraag. De RvS heeft het over afdekken of een gelijkwaardige oplossing. De wetenschap is daar zeker nog niet uit (zie o.a. deze link).

Ongezond is in ieder geval het populistische gedrag van mevrouw Verdonk. Ze heeft de Telegraaf gelezen en gezien dat 90% van de mensen een straf voor Germaine C., de vrouw die een tasjesdief doodreed in een poging haar tas terug te krijgen, onterecht vindt. Daar zijn stemmen te halen, moet Rita gedacht hebben. Dat ze daarbij de gouden regel overtrad dat de wetgevende macht, het parlement, nimmer de rechterlijke macht voor de voeten moet lopen, was ondergeschikt aan haar zucht naar stemmen. De zaak moet nog in hoger beroep dienen, maar mevrouw Verdonk roept alvast dat zij vrijspraak beter acht. Slechte zaak! Pechtold van D66 verwoordde het goed. Verdonk bewijst ook Germaine C geen dienst. Germaine C wil buiten de publiciteit blijven, mevrouw Verdonk jaagt de publiciteit op.

De N207 wordt niet verbreed, kopt Alphen CC. Ik vraag mij af of de soep zo heet wordt gegeten. Ik heb eerder aangegeven dat een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, zoals ook de N11 is gebeurd, de financiering vlot kan trekken. Ik heb ook aangegeven dat verbreding van de N207 alleen een oplossing is als ook de A4 bij Leiderdorp eindelijk wordt verbreed en de aansluiting van de N11 op A12 en A4 wordt verbeterd. Het is wat ons betreft dus én-én, niet of-of. Dát de N207 verbreed moet worden, staat voor ons nog steeds als een paal boven grondwater.

Tot volgende week.

Reacties

Anoniem zei…
Beste Ruud

Met in gedachte je liefde voor openheid en het publieke debat ga ik ervan uit dat je deze reactie wel onder aan je weblog wilt plakken.

Het Hoogheemraadschap is inderdaad weer aan zet. De RvS heeft hun in feite opgedragen dit keer meer expliciet het afdekken in de vergunning te verplichten. Nu het Hoogheemraadschap voor de derde maal door de RvS in haar ongelijk is gesteld, dan mag je er van uit gaan dat haar compromisbereidheid voor andere voorstellen niet aanwezig is.

Je vraagt je af of er wel gevaar is. Het water gaat toch door de zuivering. Zoals jij dit stelt lijkt het simpel en is het niet nodig om een bovenafdichting voor te schrijven. In werkelijkheid heeft de rioolzuivering geen invloed op het deel van de vervuiling waarover het strijdpunt bij de RvS over ging. Namelijk het verspreiden van zwartelijststoffen in het oppervlaktewater.
Verspreiding van deze zwartelijststoffen (zoals DDT) gaat in tegen Europese en Nederlandse wetgeving.

Ook schrijf je over een stabiele situatie. Deze omschrijving kwam letterlijk ook op de zitting bij de RvS ter sprake.
Op mijn vraag wat hiermee werd bedoeld, was het antwoord dat het niet ging om een kwalificatie maar om de kwantiteit.

Je schrijft ook dat de wetenschap er nog niet uit is. Dat is niet zo. Juist het aandringen van wetenschappelijke instituten zoals het RIVM en Max-Planck Gesellschaft heeft gezorgd dat er nu wet en regelgeving is over stoffen waarbij geen of moeilijk natuurlijke afbraak mogelijk is.

Jouw link gaat over een veelbelovende techniek die waarschijnlijk heel goed gaat werken in goed gecontroleerde storts waar men van men weet wat er ligt en hoe men daar NA moet toepassen. Alle bronnen die er mee bezig zijn, behalve die door de gemeente zijn ingehuurd, waarschuwen dat NA zeker niet toepasbaar is op een ongecontroleerd gestorte gifbelt. Dat weet de RvS natuurlijk ook heel goed. Zie http://www.duurzaamstorten.nl/

Voor meer informatie ben je altijd welkom,
Met vriendelijke groet,
Herman Gerritsma

www.coupepolder.nl

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing