Ziek

We hebben een erg leuke en boeiende viering van ons 60-jarig jubileum als VVD-afdeling achter de rug. Tijdens een goedbezocht minisymposium belichtten de heer Jaco van Hoorn, districtschef politie Rijn- en Veenstreek, en Bas Wiebelt, raadslid vanuit de eigen invalshoek het onderwerp veiligheid in en om het huis. Wat er als negatief uitspringt, is geweld. Niet alleen geweld op straat, waarbij het opvalt dat het geweld door jongeren en kinderen (!) toeneemt, maar ook geweld in huis laat schrikbarende cijfers zien. Geen wonder dat de gemeenteraad dit als speerpunt voor deze periode heeft opgenomen, en geen wonder dat er een beroep op alle hulpverleners wordt gedaan gevallen van huiselijk geweld te melden. Saillant punt was de verklaring die de districtschef gaf van één van de drijfveren, zo niet de drijfveer is achter de politieacties van de laatste tijd: het gebrek aan erkenning dat politiemensen ervaren. Volgens van Hoorn, en ik moet zeggen dat ik het een zeer plausibele verklaring vind, is dat te wijten aan het feit dat de politie door de politiek wordt afgerekend op meetbare resultaten, zoals het aantal bekeuringen, het aantal controles e.d.. Dat zet de politie weg als bonnenschrijvers, zeurpieten over een paar kilometer te hard rijden e.d.. Terwijl zaken die het politiewerk beter kenschetsen zoals 'hoe veilig is het nu', 'is de verkeersveiligheid verbeterd' , 'hoe vaak heeft de politie mensen trachten te reanimeren', maar ook taken als het inlichten van familie van verkeersslachtoffers, uit beeld zijn verdwenen. Daar moeten we met zijn allen meer bij stilstaan, denk ik.

Volgende week, 3 april, staat de beleidsnota van het Rijnland Ziekenhuis op de agenda. Een boeiende nota. Wat valt op?

  • Driekwart (zijnde 74.500) van alle polibezoeken vindt in Leiderdorp plaats, dat betekent op werkdagen ongeveer 400 ritjes met auto, taxi of bus per dag van de Rijnstreekgemeenten naar Leiderdorp v.v.. Als men 80% van alle polibezoeken in Alphen wil laten plaatsvinden, komen er ruim 50.000 polibezoeken in Alphen bij, zo'n 250 per werkdag. Dat betekent dat de specialisten vaker op de locatie Alphen moeten werken, en dat de mogelijkheden voor diagnostiek uitgebreid moeten worden.
  • Er moeten meer operaties in Alphen plaatsvinden die dagopname, of een kort verblijf van enkele dagen vragen.
  • De wachttijden voor sommige specialismen bedragen meer dan vier weken.
  • Er wordt bekeken of in overleg met de huisartsen een slanke SEH-variant ontwikkeld kan worden voor de opvang van niet-levensbedreigende spoedpatiënten uit Alphen e.o.. Het college ondersteunt dit. De huisartsen vervullen in Alphen reeds een belangrijke rol in de spoedeisende zorg, 7x24 uur per dag, zij het dat het met de bereikbaarheid soms droevig is gesteld. Een grotere rol zie ik niet zo snel, huisartsen hebben overdag voldoende werk. Bovendien: het aantal patiënten dat zich rechtstreeks bij het ziekenhuis overdag meldt, is zeer gering; de meesten gaan toch naar de huisarts. Of betekent dit dat de specialisten patiënten die met spoed bekeken en/of behandeld moeten worden, zo mogelijk eerst in Alphen gaan zien en behandelen? Voor fracturen zou dat een enorme verbetering zijn! Maar als ik lees dat men reeds het inloopspreekuur van de sportarts op maandag overdag (dus niet de hele week) mede als invulling ziet van een onderdeel van de SEH-variant in Alphen aan den Rijn, moet ik het nog zien. Sportletsels zijn bij uitstek letsels die op de huisartsenpost in het weekeinde worden gezien, veel mensen hebben maandag weer andere dingen te doen.

Eigenlijk is het simpel: de stelregel moet zijn: de patiënt moet alleen naar Leiderdorp voor levensbedreigende spoedgevallen, gecompliceerde diagnostiek, langdurige opnames of grotere operaties die langdurige opname of mogelijk IC-verpleging vereisen. Dat moet voor iedereen de toetssteen zijn. Tevens moeten college en raadsleden waar mogelijk blijven aandringen op een volwaardig basisziekenhuis in Alphen aan den Rijn. In de landelijke politiek is een trend waarneembaar naar meer kleinschaligheid in onderwijs en zorg, waar jarenlang, ook bij de VVD, 'hoe groter, des te beter' het motto was. Als zich een kans voordoet, moeten we deze grijpen.
Wat de bereikbaarheid van huisartsen betreft: dat is het enige onderdeel waar de Nederlanders niet tevreden over zijn. De huisarts scoort overigens verder hoger dan een 8. Met de moderne communicatiemiddelen van tegenwoordig moet bereikbaarheid geen probleem meer zijn, ook niet voor de solist. Maar een zoekende patiënt die na drie antwoordapparaten in wanhoop 112 belt, dat moeten we ons als huisartsen echt aantrekken.

Ook ziek: de vliegtax. Met dank aan het kabinet-Balkenende dat is bezweken onder de druk van de milieulobby. Uit onderzoek is gebleken dat de prijsvechters uitwijken naar (v)luchthavens net over de grens. Het gevolg, naast het verlies van 12000 (!) banen: Nederlanders moeten verder reizen met de auto naar de betreffende luchthaven en veroorzaken daardoor meer milieuoverlast, terwijl ze er geen kilometer minder om zullen vliegen. Wanneer houdt dit soort onzin een keer op?

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing