Heen en weer

Afgelopen donderdag is er stevig gediscussieerd met de raad van bestuur van de Rijnland Zorggroep, zeg maar het Rijnland Ziekenhuis. Het ziekenhuis is opgeroepen de beloften na te komen, met name de belofte van 7x24 uurs openstelling. Dat betekende in de woorden van toenmalig voorzitter de heer van Royen dat mensen 7 x 24 uur in Alphen verpleegd konden worden. Voor een operatie naar Leiderdorp, maar daarna voor het herstellen snel terug naar Alphen zodat het bezoek niet elke keer naar Leiderdorp moet reizen.
Zonder auto is dat reizen bijna ondoenlijk. De bus is geen echt alternatief, de Rijnstreekhopper kent een beperkte doelgroep. Zoals ik eerder heb laten zien, zijn er per dag 400 mensen uit Alphen e.o. die voor een polibezoek naar Leiderdorp moeten. Daarbij komen de mensen die op bezoek gaan bij mensen die zijn opgenomen, en de mensen die genoodzaakt zijn de EHBO in Leiderdorp te bezoeken. Daarom stelt de VVD voor dat het ziekenhuis er voor zorgt dat tussen beide ziekenhuislocaties elk uur een busje rijdt, van 8-20 uur. Elk uur vertrekt het busje vanaf beide locaties. Dat betekent dat je maar één busje nodig hebt, een ritje naar Leiderdorp duurt immers 15-20 minuten. Op deze manier kan iedereen snel naar Leiderdorp, de maximale wachttijd is een uur. Dat lijkt ons een goede serviceverlening in afwachting van de uitbreiding van de polikliniekuren en verpleeguren in Alphen aan den Rijn.

Gisteren is weer het maandelijkse spreekuur geweest van de fractie op het terras van Brasserie 1918. Thema was dit keer de sluitingstijden van de horeca om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Reacties genoeg. Oudere mensen wezen vooral op de verantwoordelijkheid van ouderen in deze. De jongeren hadden geen bezwaar om de uiterlijke inlooptijd in de horeca te vervroegen, maar stelden dat dat op het alcoholgebruik weinig invloed zou hebben. Alle horeca vroeg dicht is geen optie, als je op een bepaalde tijd alle cafébezoekers op straat zet, is dat vragen om overlast. Kortom, een weerbarstig vraagstuk. Zeker, ouders hebben een verantwoordelijkheid in deze, de jeugd zelf en de horeca ook, en zoals eerder betoogd, ook het onderwijs waar het voorlichting betreft. Maar waar houdt deze op en begint de verantwoordelijkheid van de overheid? Zegt u het maar, ik ben geneigd de schaal ver naar de verantwoordelijkheid van jongeren, ouders, horeca en onderwijs te laten doorslaan.

Over verantwoordelijkheid gesproken. In een reactie op het rapport van de rekenkamer 'Effect = Kwaliteit x Acceptatie' stelt het college dat zij aanbeveelt om bij het kiezen van onderzoeksthema's advies te vragen aan het college. Dank u, maar dat advies hebben wij niet nodig. De rekenkamer en de raad kunnen prima zelf bepalen wat zij willen onderzoeken, dat is onze verantwoordelijkheid. Dat wij na de keuze van een thema aan het college om input vragen, is onder voorwaarden wat mij betreft bespreekbaar.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing