Aanvaringen

Aanvaringen op velerlei niveaus. Om te beginnen is Jet Bussemaker in aanvaring gekomen met de ChristenUnie over de embryoselectie bij Huntington en erfelijk borstkanker. Wat mij verbaast is dat het CDA, medisch-ethici en dergelijke zich nauwelijks in het debat mengen. Ik vind het plan-Bussemaker namelijk veel te ver gaan. Wat betekent dit? Mijns inziens is er een reëel en groot gevaar dat dit het begin is van de Brave New World van Aldous Huxley. Ten eerste het selecteren op zich. Dat zet de weg open voor alle vrouwen met de genoemde, maar in de toekomst ook andere erfelijke afwijkingen om via IVF proberen zwanger te worden na verwijdering van de genetisch belaste embryo's. Immers, waarom is het recht van embryoselectie voorbehouden aan de vrouwen die niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden? Ten tweede: waarom moeten we stoppen bij deze twee ziekten? Van veel meer zaken is of wordt bekend dat zij deels of geheel genetisch bepaald zijn: dik worden, darmkanker, longkanker etc etc.. Voorwaar ook geen prettige aandoeningen. Geslachtsselectie wordt in ieder geval heel simpel. "Nee, we hebben al twee dochters, haal de dochters maar uit de petrischaal en zet alleen jongens terug." Kan iemand mij uitleggen hoe we een verder gaan van deze lijn kunnen voorkomen? Zeg nu niet: 'Daar zijn we zelf bij', want dat heeft zelden geholpen. Ik zou mij kunnen voorstellen dat je deze methode toepast voor ongeneeslijke, niet te voorkomen aandoeningen die leiden tot de dood, al of niet na een lange lijdensweg. Daar valt de ziekte van Huntington wel onder, maar erfelijk borstkanker niet. Professor Galjaard verwoordde het gisteren beter dan ik het ooit kan doen: we verschuiven van zekerheden (Huntington) naar risico's (borstkanker). Hoe ingrijpend ook, borstamputatie kan de ziekte voorkomen, waarna een vrouw een volstrekt normaal leven kan leiden. Waar houdt het op? Als je 50% kans hebt op een ernstige ziekte, of 10%? Kortom, ik geef André Rouvoet gelijk, en ik hoop dat deze onzalige uitbreiding er niet komt.

Aanvaringen genoeg in de raadzaal. Het begon met mijn boosheid jegens A1 en andere oppositiepartijen in de discussie over de groenstrook (Kroospad e.o.) in Kerk en Zanen. De omwonenden en het IVN willen dat deze strook groen blijft. Een logische wens, die wij graag als dat kan zullen honoreren. Echter, de realiteit leert dat we nog 5000 woningen moeten bouwen om het inwoneraantal van Alphen aan den Rijn gelijk te houden. Er gaan namelijk steeds minder mensen in één huis wonen. Nu is dat 2,6 inwoner, dat daalt volgens de prognoses naar 2,1. De vraag is waar we deze woningen bouwen. De VVD kiest er voor zo veel mogelijk groen in Alphen aan den Rijn te behouden, en dat betekent buiten de grenzen bouwen, in de Gnephoek. Veel partijen willen daar niet aan en beweren dat er nog genoeg ruimte is binnen de gemeentegrenzen. Dat betekent ofwel veel hoger gaan bouwen dan we nu doen, of bouwen op de spaarzame stukjes groen die we nog binnen de gemeente hebben. Daar kiest de VVD niet voor. Je kunt als oppositie wel proberen uit kiezerswinstbejag de inwoners van Kerk en Zanen tevreden te stellen, maar daarmee bedrijf je kortzichtige politiek. Waar moeten de noodzakelijke woningen komen? Maak eens een keuze, oppositie! Ik ben benieuwd naar de nota van Groen Links en de inventarisatie die op initiatief van Tseard Hoekstra van de VVD gaat plaatsvinden van de mogelijke bouwlocaties die we nog hebben In Alphen aan den Rijn.

Tweede aanvaring was met burgemeester Schoof over de orde van de vergadering. Ik zal u de verdere details besparen, maar het leidde over en weer tot de nodige ergernis.

Derde aanvaring was met wethouder Du Chatinier. De ene aanvaring betrof de discomotie. Wij hebben de wethouder gevraagd om voor 1 oktober een locatieonderzoek te doen naar mogelijke plekken voor een discotheek, de wethouder meende daar een half jaar voor nodig te hebben. Wij denken dat het niet zo'n uitgebreid onderoek hoeft te zijn en het ook in vier maanden moet kunnen. De andere aanvaring ging over de motie over de accommodatie voor denksporters. Er was wat verwarring over de motie. Uiteindelijk is de motie aangehouden in de verwachting dat het college zijn uiterste best doet de denksporters aan één of meerdere vaste ruimtes te helpen.

We hebben ook nog het nodige te bespreken met het college over de voorjaarsnota: een OZB-verhoging van 3% en een uitname uit de algemene reserve van maar liefst 7 miljoen (of eigenlijk 7,53 miljoen) zijn geen zaken waar de VVD gelukkig van wordt. Echte bezuinigingen zijn nauwelijks terug te vinden. Daar moet dus nog een flink robbertje over gevochten worden.

Kortom, geen redenen tot overdreven vrolijkheid. Waar ik wel vrolijk van werd was het bezoek van een delegatie raadsleden uit de golfstaat Bahrein. Donderdag hebben we tijdens een werkdiner met elkaar van gedachten gewisseld en hebben we hen vooral veel informatie gegeven over hoe wij de zaken hier hebben geregeld. Voor de raadsvergadering kregen we een presentatie van Bahrein voorgeschoteld. Zij hadden een film gemaakt over de gemeenteraden waar ik jaloers van werd; zo'n promotiefilm wil ik ook! De 'drive' die deze mensen uitstraalden om hun democratie, die pas sinds 2002 bestaat, verder uit te bouwen en te verbeteren, werkte inspirerend.

Een andere vrolijke noot betreft het programma Actually Saturday op Alphen Stad FM. Ik ben geïnterviewd over de procedure rond de nieuwe burgemeester. De luchtige presentatie sprak mij zeer aan en maakte een zwaar onderwerp als dit zeer toegankelijk. Compliment aan de presentatoren.

En wat ik zeker niet onvermeld wil laten is de feestelijke opening van de speeltuin Vreugdenoord. Fantastisch om te zien wat veel vrijwilligers kunnen doen als ze een goede financiële ondersteuning krijgen. Martin en alle andere vrijwilligers, bedankt!

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing