Kijkje in de toekomst

Afgelopen donderdag hebben we ons beziggehouden met een update van de stadsvisie Alphen 2018. De centrale vraag was: zijn we goed op weg of moet er bijgestuurd worden? In het groepje waar ik zat was één van de centrale thema's de communicatie van de gemeente naar de inwoners. Dat wordt ondanks alle inspanningen nog steeds niet als optimaal ervaren. Ik heb de afgelopen weken daar vaker dingen van gezien en gehoord. Blijkbaar zijn alle pogingen die door de gemeente worden ondernomen niet genoeg. Ik zie veel heil in de postcodebenadering: iedereen kan in de nabije toekomst zijn emailadres en postcode opgeven via de website van de gemeente. Als er iets is gebeurd, of staat te gebeuren, dat van belang is voor een bepaalde wijk (bijv herziening van het bestemmingplan, wegopbreking etc), kunnen gericht deze mensen worden benaderd. Daarnaast zie ik veel heil in het aan elk huis sturen van het boekje ´Twintig van Alphen´ met daarin twintig mogelijkheden voor inwoners om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in de gemeente. Een inwoner van Kerk en Zanen deed ons een goed idee aan de hand± zorg er voor dat als een bestemmingplan wordt herzien, er een duidelijk stuk ligt waarin de voorgestelde veranderingen staan (dat had overigens voor de perikelen rond de groenstrook niet geholpen, omdat de eventueel bebouwing van (een deel van ) de groenstrook reeds in het bestaande bestemmingsplan staat). Een van onze leden stelde voor om een publiekvriendelijke folder te maken met uitleg over de nieuwe wet ruimtelijke ordening en om de bestemmingsplannen makkelijker vindbaar te maken op de gemeentelijke website. Kortom, ideeën genoeg.

Nog een blik in de toekomst betreft onze energievoorziening. In het NRC van zaterdag stond een mooie prent over het motto van het kabinet Balkenende: Regeren is vooruitschuiven. Dat geldt in ieder geval als we naar ons energiebeleid kijken. Geen kerncentrales in eigen land bouwen (terwijl we voor een belangrijk deel van onze elektriciteitsvoorziening afhankelijk zijn van kerncentrales in het buitenland) maar wel kolencentrales en het CO2 in de grond opslaan (wat doen we daar vervolgens mee?). Wie legt er nu een hypotheek op de toekomst?

Een laatste toekomstblik betreft ons zwembad. Het geheugen is kort. In de raadsvergadering is door CDA, VVD en de oppositiepartijen een motie aangenomen die duidelijk stelt dat de meerkosten van het tweede zwembad op de locatie de Thermen ten laste komen van de exploitatie, zijnde de toegangskaartjes en de bijdrage van verenigingen. In deze motie heeft niets gestaan over recreatief zwemmen. Sterker nog, in de raadsvergadering heb ik aangegeven dat het nieuwe zwembad een verenigingenzwembad wordt. Dat kan dus geen verrassing zijn! Dat alle zwembadbezoekers, dus ook de recreatief zwemmers in de Hoorn, meebetalen aan de nieuwbouw, is logisch. Immers, door de bouw van het tweede zwembad worden ligweide en buitenbaden gespaard en wordt het in de Hoorn minder druk. Ook dat is geen nieuws.

Tot volgende week.

Reacties

wil.verschuur zei…
Beste Ruud,nee, ik ben geen milieufriek geworden en het heeft niets met verkiezingen te maken.
Het stukje groen met vijver en boom, is heel mooi en rustiek het geeft een heel warme aanblik! We moeten Alphen niet helemaal volbouwen, het wordt anders een heel stenen stad en weet je Ruud: "stenen zijn erg koud !"

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing