Verrassingen

De behandeling van de voorjaarsnota is voor de VVD succesvol verlopen. We hebben de geplande verhoging van de OZB voorkomen, evenals de bezuiniging op de muziekschool. We hebben de bibliobus de benodigde subsidie kunnen geven. Het college heeft de opdracht gekregen volgend jaar met voorstellen te komen voor besparingen op de ambtelijke organisatie, hetzij door het aantal ambtenaren terug te brengen danwel door een terugschroeven van taken. Deze bezuiniging moet er voor zorgen dat we onze reserves niet hoeven aan te spreken. Deze reserves hebben we hard nodig. We willen immers nog veel: de Lage Zijde, een nieuwe multifunctionele sportaccommodatie, een welzijnsvoorziening in Kerk en Zanen, de herstructurering van industrieterrein Rijnhaven, de Maximabrug, de rondweg etc.. Dat kost veel geld, geld dat we maar ten dele op dit moment in kas hebben.

Ik heb de raad ook opgeroepen terughoudend te zijn in het te pas en te onpas vragen om evaluaties, het stellen van vragen etc.. Dat kost veel ambtenarentijd, tijd die vaak beter besteed kan worden aan het uitvoeren van de vele ambitieuze plannen, plannen die Alphen aan den Rijn nog beter moeten maken. Ik heb gisteren veel plannen genoemd, u kunt mijn algemene beschouwingen binnenkort op de website van de gemeente vinden.

Naast de voorjaarsnota hebben we onze goedkeuring verleend aan de schuldhulpverleningsnota, die er toe moet leiden dat het aantal mensen met problematische schulden afneemt. We hebben er ook voor gezorgd dat het Bonifaciusterrein net zo groen blijft als nu. Misschien niet op dezelfde manier, maar de hoeveelheid groen moet wel bewaard blijven, of zelfs iets toenemen. Dat laatste is de reden dat we de motie van de oppositie niet hebben gevolgd. Deze schreef voor dat de vijver, de monumentale boom en de omgeving hiervan moesten blijven, maar dat zou kunnen leiden tot minder groen, en dat is niet wat we willen.

Verbazing was er ook. Verbazing dat linkse partijen plotseling in de bres sprongen voor de makelaars in Alphen, die zich zorgen maken over de nieuwe huisvestingsverordening, verbazing over mevrouw Verschuur die zich plotseling heel druk maakte over groen. De verkiezingen zijn blijkbaar dichterbij dan ik denk...

Komende week staat onder andere het zwembad op de agenda. Volgens mij ligt er een goed voorstel dat voldoet aan de kaders van de raad. De prijs van het kaartje lijkt nu erg hoog te worden, maar ik ga er toch van uit dat de verzekering tot uitkering komt waaroor de prijs uiteindelijk aanzienlijk lager zal zijn. Nee, we lopen daar niet voor weg, ook niet onder druk van de oppositie die nu reeds terugtrekkende bewegingen maken. De motie was duidelijk: de meerkosten van de Thermen worden in beginsel gedekt uit de kaartjes en de bijdragen van verenigingen, daar blijft het bij. In beginsel betekent niet dat deze verhoging te veel is. Ik hoop overigens dat het een ordentelijke vergadering wordt zonder schelden, stemverheffingen, aanvallen op de persoon en dergelijke, zoals de vorige keer, of zoals bij de behandeling van Nieuwe Sloot enige weken geleden. Ik zal daar als voorzitter in ieder geval streng op toezien.

De Dutch Oval lijkt helaas van de baan. Uit het onderzoek blijkt dat de supermarkten in de wijkwinkelcentra te veel lijden onder de komst van een megasupermarkt bij de Dutch Oval. Wij hebben altijd gezegd dat dat voor ons betekent dat er geen megasupermarkt dient te komen, en de initatiefnemer heeft gezegd dat hij zonder megasupermarkt geen kans ziet de exploitatie rond te krijgen. Dat lijkt dus het einde, maar misschien ziet de initiatiefnemer nog een kans?

Gisteren gelezen dat twee PvdA-prominenten, Willem Vermeend en Rick van der Ploeg, bepaald niet de domste jongetjes van de klas, een haarscherpe analyse hebben gegeven van het belastingbeleid van dit kabinet: het is slecht voor de economie, draagt niets bij aan milieu- of klimaatverbetering, de Bos-belasting voor de topinkomens leidt alleen tot hogere brutosalarissen, de benzineaccijns leidt niet tot filereductie, wel tot schade voor het bedrijfsleven, multinationals vertrekken naar het buitenland. Schiphol krijgt deze zomer minder passagiers dan voorgaande jaren. Niet omdat minder mensen het vliegtuig pakken. Nee, deze reizen en masse naar de vliegvelden net over de grens. Hoezo, goed voor het milieu?
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing