Fusie is beste optie

Uit het rapport van Berenschot, een analyse van de voor- en nadelen van de diverse samenwerkings- en herindelingsvarianten voor Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop, blijkt dat een fusie tussen de drie gemeenten de beste optie is. Dat is een bevestiging van het standpunt van de drie VVD-fracties, en geeft met name Rijnwoude hopelijk voldoende argumenten om ook met een fusie in te stemmen; Radio Rijnwoude neemt alvast een voorschot. Alle benodigde informatie ligt nu in ieder geval op tafel, uitstel van een besluit van één van de drie raden is geen optie meer. Ik voel er weinig voor om buiten onze schuld in een gedwongen fusie betrokken te worden, dat vormt geen lekker begin en zet de relaties onder druk. Zaken als bestuurskracht, de realisatie van strategische opgaven, draagvlak, kwaliteit van de dienstverlening, duurzaamheid van de gekozen oplossing, een sterkere positie t.o.v. andere gemeenten, provincie en rijk en de regionale samenhang scoren goed. Alleen de afstand tussen inwoner en bestuur en de lokale lasten voor de inwoners scoren slecht. Dat verbaast mij. Zeker, als we spreken over de fysieke afstand tussen inwoner en bestuur wordt deze voor de kernen in Rijnwoude en in Boskoop groter. dat is echter niet evenredig met de door inwoners ervaren afstand tussen burger en bestuur. Dat laatste is met name afhankelijk van de wijze waarop inwoners bij het bestuur worden betrokken. laat dat laatste nu juist een traject zijn waar Alphen aan den Rijn volgend jaar een grote slag gaat maken (zie volgende stukje). Wat de lokale lasten betreft: daar gaan we zelf over. We kunnen door bezuinigen er voor zorgen dat de lasten niet omhoog gaan, maar dat de OZB naar het laagste niveau van de drie gemeenten wordt gebracht, dat van Alphen aan den Rijn. In Alphen bedraagt de OZB in 2011 voor een woning van 250.000 euro € 208,-, hetzelfde als vorig jaar. In Boskoop daalt de OZB, maar bevindt zich nog steeds op een hoger niveau, namelijk € 304,-. In Rijnwoude stijgt de OZB met tien euro naar € 240,-; opvallend is is dat de werkgroepleden uit Rijnwoude de factor lokale lasten het beste scoren bij het behoud van zelfstandigheid van Rijnwoude, terwijl de stijging in 2011 het tegendeel laat zien. Als we de afvalstoffenheffing en het rioolrecht er bij optellen, liggen de lasten minder ver uit elkaar: Boskoop € 808,78, Alphen aan den Rijn € 710,40 en Rijnwoude € 739,60. De VVD heeft enkele technische vragen over de verschillen gesteld.

Afgelopen donderdag hebben we een opiniërende bijeenkomst gehad over de communicatie en participatie. Hoe betrekken we onze inwoners het beste bij ons beleid? Aan de hand van enkele stellingen hebben we de wethouder stof tot nadenken gegeven. Met een groep 'adviseurs', betrokken inwoners van Alphen, gaat de wethouder kijken hoe zij het liefste bij het beleid betrokken willen worden. Tijdens de avond meldden zich nog adviseurs aan, de teller stond aan het einde van de avond op 60, meer dan verwacht. In maart/april 2011 moet dit alles leiden tot een nieuwe nota communicatie- en participatiebeleid die er voor moet zorgen dat wij onze inwoners optimaal bij het beleid betrekken.

Ook het rapport betreffende het welzijnsaccommodatiebeleid is uit. In het rapport wordt de bal bij alle betrokkenen gelegd. De raad heeft zich in plaats van door het stellen van kaders te veel laten leiden door incidenten, beweringen, reacties op beweringen en door enkele organisaties die luid en duidelijk van zich hebben laten horen. Het rapport spreekt van de minderheid van de de buurt-/welzijnsorganisaties. Het college heeft de tijdsplanning onvoldoende bewaakt, hetgeen veel onrust heeft gegeven, en heeft onder de door de raad opgelegde tijdsdruk een belangrijk proces, de reactie van de betrokken organisaties op de plannen, te snel laten verlopen. Er is onvoldoende voldaan aan het helderheidsbeginsel en verwachtingenbeginsel. De ambtelijke organisatie was overvraagd: de invoering van de WMO, de fusie van Welzijn en Zorgwijzer tot Participe, de invoering van productsubsidiëring vroegen ook allemaal om aandacht. Het fusieproces heeft de totstandkoming van het beleid vertraagd. Organisaties gingen zich pas roeren toen de uitwerking van de vastgestelde kernwaarden uit 2007 duidelijk werd. Dit alles leidt tot enkele behartenswaardige aanbevelingen, onder andere ten aanzien van participatie en communicatie. Deze worden wat mij betreft betrokken bij de eerder genoemde nieuwe nota communicatie- en particpatiebeleid.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing