Betoog 30 juni 2011

Voorzitter,

Moeilijke tijden vragen om moeilijke beslissingen. Vanavond nemen we moeilijke beslissingen, waarbij we een verkiezingsbelofte moeten breken.  Dat gebeurt niet snel, en geeft aan hoe lastig deze bezuinigingsoperatie is. Voor de VVD betreft dat de verhoging van de OZB. Er zijn drie redenen waarom wij als VVD akkoord gaan met deze verhoging:

Ten eerste: de totale stijging van de lasten, dus inclusief riool- en afvalstoffenheffing, blijft  onder het inflatiepercentage.

Ten tweede: de OZB-verhoging komt zoals in het collegeprogramma staat ten goede aan de zwakkeren in deze samenleving, aan de tekorten in de WMO en de WWB.

Ten derde: op deze manier kunnen we andere verkiezingsbeloften wel in stand houden.

Gelukkig houden we, zoals we ook hebben beloofd, de groenvoorzieningen op peil. We bezuinigen niet op veiligheid; het voorstel van het college om op de dienst toezicht en handhaving te bezuinigen nemen we niet over. We bezuinigen niet op evenementen; evenementen vormen het zout in de pap in onze stad. We voegen daar wel aan toe dat we op korte termijn een voorstel voor het evenementenbeleid van het college willen hebben. Daar wachten we reeds erg lang op. We bezuinigen niet op cultuur. De cultuursector wordt reeds getroffen door bezuinigingen van het Rijk, en het uitgangspunt is dat we geen bezuinigingen willen stapelen. We willen wel bezuinigen op de welstands- en monumentencommissie.

Voorzitter, door nu fors te bezuinigen zorgen we er voor dat we ook in de toekomst een financieel gezonde gemeente blijven. Ook de twee collega-gemeenten staan voor deze opgave; we zijn ervan overtuigd dat ook zij zich tot het uiterste inspannen om per 1-1-2014 een start te maken met een gemeente met een solide financiële positie. Niet omdat dat een doel op zich is, maar omdat dat een voorwaarde is om te blijven voorzien in goede regelingen voor de minima, in een goed welzijnsbeleid, in een solidair WMO-beleid, in een veilige, groene en schone woonomgeving, in een bereikbare stad, in een aantrekkelijk centrum.

Voorzitter, onze inwoners hebben zelf ook ideeën voor bezuiniging kunnen aandragen. In de maar liefst 99 pagina’s eigen ideeën staan vele bruikbare. Ik noem er enkele die de aandacht van de VVD hebben getrokken. Opvallend veel is naar voren gekomen dat men vindt dat uitkeringsgerechtigden ingezet kunnen worden om taken voor de gemeenschap te verrichten. Wij vinden dat het overwegen waard. Overlast van katten blijkt een bron van ergernis te zijn. Kattenbelasting wordt menigmaal genoemd; dat lijkt echter geen oplossing voor het probleem, ik ben benieuwd of er mensen zijn met een lumineus idee. Ik hoor het graag. Ik noem nog enkele andere ideeën die mogelijk geld opleveren: slimmer vuil ophalen (waarom zou je in de winter niet minder vaak de groene bak legen?), beter afstemmen van wegwerkzaamheden waardoor de straat niet meermaals opengebroken hoeft te worden,  op verzoek van buurtbewoners gericht controleren op overtredingen, minder onderzoeken doen, de dienst THOG vaker laten fietsen in plaats van gemotoriseerd laten verplaatsen, bundelen van post en één keer per week verzenden. Er zijn er nog veel meer. Ik heb begrepen dat het college druk bezig is de ideeën te bekijken. De VVD ziet graag tzt op de leestafel een overzicht van wat er met de ideeën is gebeurd.

Ik wil ook graag iets zeggen over de wijze waarop we met elkaar hebben gesproken over de voorjaarsnota en Alphen in Balans. Ik heb dat als prettig en waardevol ervaren. De benen-op-tafel sessie was uniek; nooit eerder hebben alle partijen open en bloot de eigen ideeën over waar wel en niet op te bezuinigen zo vroeg en zo makkelijk op tafel gelegd. Ook de samenwerking met het college verloopt goed. Ja, er is sprake van tijdsdruk, maar ik kan mij geen voorjaarsnota herinneren waar zaken niet onder tijdsdruk stonden. Ik verwacht dat we de goede lijn te pakken hebben. We zullen ons moeten inspannen deze lijn vast te houden. De nieuwe vergaderstructuur schept de voorwaarden om in een vroeg stadium met elkaar, met de inwoners en andere belanghebbenden, over voorstellen en ideeën te spreken. Zo kunnen we in coproductie werken aan voorstellen die ten goede komen aan onze stad.

Want we staan voor grote uitdagingen: we gaan fuseren met Boskoop en Rijnwoude. De Lage Zijde moet de komende jaren uitgroeien tot een aantrekkelijk deel van het centrum. De Maximabrug en de grote rondweg moeten voorzien in een goede bereikbaarheid én in een veilige, schone leefomgeving door auto’s zoveel mogelijk om, in plaats van door de stad te laten rijden. Industrieterrein Rijnhaven moet worden aangepakt. Van het Rijk krijgen we de verantwoordelijkheid over de jeugdzorg. Mensen moeten zo veel mogelijk naar regulier werk worden begeleid.

De VVD ziet een stad voor zich waar iedereen zichzelf kan zijn zonder elkaar uit het oog te verliezen. Een stad waar het goed wonen, werken, ondernemen, winkelen, sporten en recreëren is. Er is ongelofelijk veel te doen, laten we daar zo snel mogelijk weer mee beginnen.

Tot zover.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing