Schippers schiet haar doel voorbij

Minister Schippers schiet haar doel voorbij. Dit is wat de minister op de website van haar ministerie schrijft over haar doelstellingen:
'Het allerbelangrijkste vind ik dat de basiszorg dichter bij de mensen in de buurt komt.'en 'Zorg is een belangrijk goed dat voor iedereen toegankelijk moet blijven. Ik streef ernaar dat je meer zorg krijgt voor de euro’s die je aan premie betaalt.'
Op dezelfde website staan sinds vandaag de volgende draconische maatregelen:
  • De overschrijding bij de huisartsen wordt teruggehaald door een korting van € 132 miljoen op het tarief. Ook bij verloskunde en logopedie komt een tariefskorting (bij elkaar € 16 miljoen).
  • Fysiotherapiebehandelingen worden vanaf 2012 pas vergoed bij meer dan 20 behandelingen per aandoening. De bijdrage aan de dekking van de overschrijdingen is € 80 miljoen per jaar.
  • Het stoppen met roken-programma en dieetadvisering gaan uit het pakket. Dit levert jaarlijks € 64 miljoen dekking van overschrijdingen op.
  • Maagzuurremmers gaan ook uit het pakket, maar chronisch zieken worden van deze maatregel uitgezonderd. De bijdrage aan de dekking van de overschrijdingen is € 75 miljoen in 2012.  
Voor de huisartsen betekent dat een korting van 20.000-25.000 euro per normpraktijk, zo'n 7-8% van het totale budget. We kunnen als huisartsen uitsluitend bezuinigen op onze grootste kostenpost, het personeel. Je bezuinigt geen 25.000 euro door wat goedkoper je verbandmiddelen in te kopen of een keertje minder op vakantie te gaan. Als deze plannen worden doorgezet, betekent dat voor onze praktijk van zeven huisartsen mogelijk het volgende:
  • niet vervullen van de vacature van de huisarts in dienstverband (vier dagen per week)
  • op termijn minder assistentes via natuurlijk verloop
  • minder praktijkondersteuning
Dat betekent voor de patiënt onder andere:
  • langere wachttijden aan de telefoon
  • langere wachttijden voor een afspraak
  • geen 10, maar 7,5 minuten per afspraak
  • minder frequente controles op suikerziekte, hoge bloeddruk e.d.
Minder tijd voor de patiënt betekent meer verwijzingen naar specialisten. De zorg wordt dus uitsluitend duurder. De minister geeft ons de schuld van de overschrijdingen, die overigens slechts 45 miljoen bedragen in 2010. Daarbij komt dat we steeds meer taken van het ziekenhuis overgeheveld krijgen. Dat de uitgaven voor huisartsenzorg stijgen, is niet de schuld van de huisartsen. We krijgen gewoon steeds meer te doen. Door een zeer efficiënte organisatie lukt het ons nog steeds om de toenemende zorgvraag op te vangen. De totale huisartsenzorg bedraagt ongeveer 4% van het totale zorgbudget, en daarvoor handelen we meer dan 90% van de zorgvragen zelf af!
We worden gestimuleerd multidisciplinaire zorgprogramma's op te zetten voor chronische ziekten (diabetes, longziekten, hart- en vaatziekten, depressie e.d.) samen met onder andere fysiotherapeuten en diëtisten, juist om meer mensen in de eerste lijn te kunnen houden en niet te hoeven verwijzen naar de veel duurdere tweede lijn. Als de vergoeding voor beiden wordt afgeschaft (bijvoorbeeld: 20 behandelingen fysiotherapie zelf betalen is maar weinig mensen gegeven) hebben deze zorgprogramma's ook geen zin.

Ik hoop dat de Tweede Kamer, inclusief de fractie van mijn eigen VVD, de minister weerhoudt van deze draconische plannen die de kosten in de zorg uitsluitend zullen verhogen. Je moet slim bezuinigen, en dit is niet slim, maar kortzichtig. We hebben als huisartsen in deze regio aangetoond dat landelijk bezuinigingen van tenminste 150 miljoen haalbaar zijn als we er voor zorgen dat overal in Nederland spoedposten zijn waarbij de patiënt niet rechtstreeks de spoedeisende hulp van het ziekenhuis bezoekt, maar eerst door de huisartsenpost wordt beoordeeld. Ik zie nog steeds geen maatregelen om de invoering van deze posten mogelijk te maken.

Ik heb in de tijd van minister Hans Hoogervorst mijn lidmaatschap van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) tijdelijk opgezegd omdat ik mij niet kon vinden in de harde opstelling van de LHV. Ik hoop dat het niet zo ver hoeft te komen dat ik mijn lidmaatschap van de VVD moet opzeggen.

Tot binnenkort.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing