Politiek en emoties

De zaak-Mauro toont de lastige spagaat aan waar politici vaak in verkeren, ook op lokaal niveau. Beleid krijgt een gezicht, of beter gezegd in dit geval één gezicht, dat gezicht krijgt publiciteit en vervolgens komt er een golf van emoties los. De vraag is of politici zich door emoties moeten laten leiden. Politici zijn weliswaar geen digitale apparaten, maar enige consistentie van beleid moet je wel van politici verlangen. Eén ding is zeker: de politiek moet zich niet door incidenten laten leiden. Eén zwaluw maakt nog geen zomer.  Elk incident, of liever meerdere vergelijkbare incidenten, moet wel reden zijn om het beleid kritisch te beschouwen. Vinden we dit incident ernstig genoeg, of vinden we het aantal incidenten groot genoeg om het beleid te herzien? Is dit wel een incident, of betreft het een structureel probleem? In de zaak-Mauro weet ik het niet, ik ken alle ins en outs niet. Ik heb in de raad van afgelopen donderdag aandacht gevraagd voor het fenomeen dat we ons als raadsleden soms te veel laten leiden door een enkeling of kleine groep die luid en duidelijk bezwaren kenbaar maakt, terwijl het zeer de vraag is of deze kleine groep representatief is. Politici maken er soms handig, maar vaak doorzichtig gebruik van. Dat gebeurde afgelopen donderdag weer: " 'de' bevolking wil geen cultuurhuis". Vreemd als je bedenkt dat de discussie over het cultuurhuis reeds van voor de verkiezingen stamt en de partijen die voor het cultuurhuis zijn nog steeds een grote meerderheid vormen in de raad. U gaat mij toch niet vertellen dat de kiezers hebben zitten slapen? In de jaren negentig was 'de' bevolking volgens velen tegen de plannen voor de Hoge Zijde. Thans is een grote meerderheid tevreden over de Hoge Zijde. Politici zijn er om de geluiden uit de samenleving te wegen en waar nodig (maar dus niet klakkeloos) te vertalen in beleid voor de (middel)lange termijn. Helaas zijn er veel politici die uit zijn op gewin op korte termijn. Ondanks het feit dat bij verkiezingen keer op keer blijkt dat je daar geen verkiezingen mee wint, blijven deze politici volharden in deze manier van denken. Jammer.

Gelukkig is er eindelijk een besluit genomen over het cultuurhuis. Het cultuurhuis komt op de beoogde plaats aan de Lage Zijde en huisvest onder andere de bibliotheek. Daarmee komt de noodzaak de verkoop van het gebouw van het Scala aan het Burg. Visserpark uit te stellen te vervallen. Ik hoop dat de koop snel gesloten wordt en de bedoelde appartementen gerealiseerd kunnen worden. Daarmee behoudt het Burg Visserpark haar statige monumentale karakter. Bijzonder dat veel mensen die de mond vol hebben over behoud van erfgoed het Burg Visserpark het liefst zagen veranderen in een drukke cultuurstraat.

De afgelopen raadsvergadering kende een gestructureerd verloop. Strakke spreektijden helpen om te focussen op wat belangrijk is. De tegenvoorstellen van D66 hebben voor een groot deel de volgende ronde bereikt. Zaken die ons aanspreken zijn onder andere de huiswerkbegeleiding voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen en, een geheel ander onderwerp, het snijden in de vergoedingen van raadsleden. We zijn benieuwd naar de uitwerking, bij de voorjaarsnota 2012 zullen we de uiteindelijke besluiten moeten nemen. Waar we geen voorstander van zijn, is bijvoorbeeld het terugschroeven van het toezicht op straat en het inzetten van pendelbusjes naar het centrum; deze voorstellen zijn gelukkig niet aangenomen. Het eerste is ongewenst, wij hebben er recent juist voor gezorgd dat er buiten kantooruren meer toezicht komt. De pendelbusjes dienen ons inziens geen doel; wij denken niet dat er mensen zullen zijn die een andere vorm van vervoer zullen kiezen.

Tenslotte: we zijn erg gelukkig met de steun voor het Winterspektakel, f.k.a. Ice Event. Het oorspronkelijke idee is tijdens een politiek café van de VVD in De Zaak ontstaan, en de VVD-fractie heeft (voor alle duidelijkheid: uit eigen middelen) de eerste editie mede gesponsord. Dat er nu zelfs een kerstmarkt bij komt gedurende vijf dagen, is een lang gekoesterde wens van mijzelf. Een echte kerstmarkt geeft een extra dimensie aan het centrum. Geen reden tot doemdenken dus, maar een aanstekelijk optimisme van (jonge) ondernemers!

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing