Transparantie

Het getuigt van een gebrek aan transparantie als een meerderheid van de Tweede Kamer weigert om inzage te geven in de besteding van de subsidies die de fracties krijgen. Hier past slechts schaamte. Elke politicus en elke regeringspartij dient in het openbaar verantwoording af te leggen over de uitgave van gemeenschapsgeld tenzij zaken als de nationale veiligheid zich daar tegen verzetten. Daarvan is hier geen sprake. Elk jaar leggen de gemeenteraadsfracties verantwoording af over de besteding van de zogenaamde fractieondersteuninggelden. Iedereen die dat wil kan zien waar we dat geld aan besteden, van een scholing tot de kosten van een inspraakavond. Zo hoort het, we hebben niets te verbergen en u heeft er recht op te weten waar we gemeenschapsgeld aan besteden. Ik vind ook dat de giften aan politieke partijen openbaar moeten worden. Ik wil kunnen controleren of een standpunt van een partij níet mede ingegeven is door een gulle donatie van een belanghebbende. Als bedrijf X € 100.0000 stort op de rekening van enkele partijen en deze partijen nemen een voor bedrijf X positieve beslissing, wil ik daar inzage in hebben. Er hoeft geen relatie te zijn, maar dat beoordeel ik graag zelf.

Transparant is het inkomen van de huisarts ook. Volgens het CBS bedraagt het gemiddelde inkomen van huisarsen in Nederland 97.500 euro bruto. Een goed inkomen, zeker. Het inkomen van de vrijgevestigde huisarts ligt nog wat hoger omdat het CBS volgens mij ook de huisartsen-in-dienstverband meerekent, maar het ligt in ieder geval veel lager dan de 150000 euro die minister Schippers ons toedicht. Wij protesteren niet voor niets. Niet om meer inkomen, maar vanwege het feit dat een korting van 20.000 per praktijk ten koste gaat van het zorgaanbod, en daar is de patient de dupe van. U kunt hier meer lezen.

Transparant is ook een van de positief gewaardeerde punten van het kabnet-Rutte. Edoch, ik hoor in toenemende mate om mij heen dat het kabinet niet te arrogant moet worden. Er ontstaat het beeld van een kabinet dat zo overtuigd is van haar eigen koers dat men niet meer wenst te luisteren naar geluiden van buiten. Dat wil niet zeggen dat de koers dus moet veranderen, maar toon je in elk geval benaderbaar en wees bereid om telkens verantwoording af te leggen. Soms misschien vermoeiend, maar wel noodzakelijk.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing