Hyena's

Marijnissen noemde de Tweede Kamer zojuist een leeuw. Dat is een onjuiste constatering. De linkse fracties, inclusief de ChristenUnie (nooit geweten dat de CU links is), hebben zich ontpopt als hyena's. Zij plukken aan een dood lichaam (want dat is een demissionair kabinet feitelijk) en roemen zich om hun dapperheid. Zij nemen moties aan zonder dat het kabinet in staat is daar iets tegenover te stellen: het kabinet kan immers niet aftreden. De moties gaan niet over beleid dat het kabinet in gang heeft gezet tijdens de demissionaire periode, de minister heeft niets anders gedaan dan de afgelopen vier jaar. Er is derhalve geen enkele reden voor moties.
Het is misselijkmakend. Een van de grootste hyena's, Rouvoet, probeerde Rutte expliciet te laten zeggen dat omdat de VVD-ministers uit landsbelang (zij hebben namelijk geen enkel ander belang: alle ministers hebben ofwel aangekondigd sowieso uit de politiek te treden, ofwel zijn lid van de nieuwe Tweede Kamer) in het kabinet zijn blijven zitten, zij volledig verantwoordelijk zijn voor het volledig kabinetsbeleid. De Kamer past bescheidenheid; de Kamer heeft haar zin, wees blij dat er geen constitutionele crisis is ontstaan. Marijnissen deed het daarin goed: zijn fractie kan met dit besluit leven, en wilde er verder geen woorden aan vuil maken.
Ik verheug mij op een volgende demissionaire periode, naar mijn schatting over twee tot drie jaar. Er zal dan een rechtse meerderheid zijn. Welke moties kunnen we dan verwachten, en hoe zal links dan reageren? Er is een ongekend precedent geschapen, waarvan de gevolgen niet te overzien zullen zijn. Maar ja, ik snap het wel: de periode die PvdA, SP, CU en andere hebben om het beleid naar hun hand te zetten zal kort zijn. Zodra het kabinet met het CDA is gevormd, moet iedereen weer terug in zijn hok. Een leeuw? Ik dacht het niet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing