Aldi mag blijven....maar niet op de Eikenlaan

Daar zijn we weer... terug van een heerlijke vakantie in Frankrijk. Een aanrader: vrijstaand huisje op terrein met vijf huisjes, zwembad en tennisbaan, in de buurt van Blois, ruim 700 km rijden, goedkoper dan menig huisje in Nederland (http://www.topictravel.nl/, huisje FLO.01). Het plaatsje Faverolles-en-Berry bevat één levensmiddelenwinkeltje op 500 meter lopen, elke ochtend vers brood . Het weer was prettig, zeker als je zoals wij om de dag iets gaat doen of bekijken: niet te warm. Wij zijn er, tegen onze gewoonte in, voor het tweede achtereenvolgende jaar geweest. Volgens jaar wordt het echt wat anders.

In zes weken gebeurt er toch meer dan je denkt. Op vakantie las ik dat Geert Wilders geweigerd heeft om met moslims in debat te gaan 'omdat dat toch niets uithaalt'. Beste Geert, dat is wel een zwaktebod hoor. Dat is toch een uitgelezen gelegenheid om de mensen die jij ziet als groot gevaar voor onze samenleving te ontmaskeren? Of ben je bang dat jij ontmaskerd wordt? Begrijp mij niet verkeerd: ik ben het (heel) soms wel met je eens, maar dit viel mij zwaar tegen.
De ijsbaan op het Rijnplein gaat er waarschijnlijk komen, dat is mooi. Ik las ook dat de Dutch Oval er gaat komen. Daar ben ik echter minder zeker van. Ten eerste wordt het steeds minder ijs (260 ipv 400 m baan), terwijl de wens van de inwoners uit de 10-miljoen-actie toch uitgelegd moet worden als een volwaardige 400 meter baan. Ik heb de Alphenaren niet horen zeggen dat zij voor een megacomplex kiezen met een beetje ijs. Ten tweede las ik dat er veel bioscopen in komen. Wij hebben als gemeenteraad gezegd dat dat alleen mogelijk is als er een overeenkomst met de bestaande bioscopen ligt. Het is immers ongeloofwaardig als je als gemeente een theaterbioscoopcomplex neerzet en vervolgens toestemming geeft voor een project waarbij datzelfde complex een exploitatietekort krijgt. Bovendien kost het wat meer geld dan wij hebben voorzien. Kortom, het is wat mij betreft allerminst zeker dat de Dutch Oval er komt.
Wij hebben antwoord binnen op onze vragen aangaande de medewerking van onze gemeente aan de pardonregeling en de 'zonder-pardon-regeling'. Zoals u weet hebben veel burgemeesters, waaronder de onze, geweigerd namen door te geven van illegalen die niet onder de pardonregeling vallen. Wij vragen ons af, en de antwoorden hebben daar onvoldoende opheldering over gegeven, wat de gemeente doet met illegalen die niet onder de pardonregeling vallen. Laten we deze mensen gezellig over straat zwerven? Wij zien maar één oplossing: meewerken aan uitzetting. Hier is het laatste nog niet over gezegd.
Landelijk is gebeurd waar we reeds voor vreesden: zoals een goed PvdA minister betaamt, heeft Bos besloten de lasten te verhogen en gezellig weer te nivelleren. Back to the 70's, denkt Wouter. Het gaat ons economisch voor de wind, maar u zult daar niets van merken. Hoe het CDA dit aan zijn achterban denkt te verkopen is mij niet duidelijk. Dat moet stemmen kosten. U bepaalt met dit kabinet steeds minder zelf wat u doet, denkt en waar u uw geld aan mag uitgeven, dat doet het kabinet wel voor u. Leuk hè? Enfin, in Alphen worden de lasten in ieder geval niet verhoogd om plannen uit te voeren waar u niet om heeft gevraagd.
Gisteren hebben wij ons maandelijkse spreekuur in de Aarhof gehad. Onderwerp: wat wilt u in uw wijk? Een druk bezocht spreekuur. Het begon al snel met een boze mevrouw die zich ergerde aan de vernielingen die door jongeren worden aangericht. Dat is ook ergerniswekkend, en moet hard worden bestraft. Dat geldt ook voor het zwerfvuil. Meer afvalbakken in het centrum, straffen van mensen die vuil op straat gooien (zie onze stadsregels), ondernemers die de rotzooi voor eigen deur opruimten (handhaven van de 25 meter grens waarbinnen ondernemers mede verantwoordelijk zijn voor het opruimen van zwerfvuil). Over zwerfvuil gesproken: de VVD werd in de vorige raadsperiode weggehoond toen wij de suggestie deden om langdurig werklozen diensten aan de gemeenschap te laten verlenen. Nu lees ik dat dit kabinet overweegt om langdurig werklozen in te zetten om papier te prikken en dergelijke. Boeiend.
Terug naar het spreekuur: meldingen over trottoirtegels, lelijke plantsoenen, ontbreken van speelgelegenheden en dergelijke zullen door ons worden doorgeleid naar de verantwoordelijk wethouder.
Ook gehoord dat mensen geen aangifte durven te doen van mishandeling van hun eigen kinderen uit angst voor represailles: is het inmiddels echt zo erg in Alphen aan den Rijn? Heeft u van dit soort ervaringen? Laat het mij svp weten.
Tenslotte: de Aldi. De gemoederen lopen weer hoog op. Natuurlijk is het vervelend als de winkel waar je goed en goedkoop boodschappen doet tijdelijk moet verdwijnen. Dat begrijp ik best. Maar de Aldi weet vanaf het begin dat zij daar illegaal zit. De gemeente heeft bij mijn weten alternatieve ruimte geboden aan de Aldi. Kortom, het is de schuld van Aldi zelf dat zij nu moeten sluiten zonder dat er een andere plek voorhanden is. Wat zou er gebeuren als de gemeente de Aldi gedoogt en er gebeurt daar een ernstig verkeersongeluk, wetende dat de verkeerssituatie daar onveilig is? De wereld zou te klein zijn. Bovendien: als uw buurman een mooie dakkapel heeft laten bouwen, of de gemeente doet iets in uw buurt, u maakt daar bezwaar tegen en de Raad van State geeft u gelijk, wilt u toch ook dat deze uitspraak gevolgd wordt? We kunnen niet zelf uitmaken of we een uitspraak van de rechter of de Raad van State wel of niet volgen, of dat in ons straatje past. Handhaven, dat geldt hiervoor, dat geldt ook voor vernielingen, vervuiling, illegalen et cetera.
Tja, zo zie je: zes weken afwezigheid levert een lang stuk op. Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing