Rita Verdonk jokt

Rita Verdonk jokt. Ik hoopte tot gisteravond 2300 uur dat de door het congres gevraagde commissie van wijze mannen Rita Verdonk kon bewaren voor de partij, maar genoeg is genoeg. Royement is de enige weg die het bestuur open staat, vooropgesteld dat Rita Verdonk volhardt in het Kamerlid én VVD-lid blijven. Ik hoop dat zij snel tot inkeer komt, maar dat is eigenlijk ijdele hoop, mede gezien haar optreden in Twee Vandaag en Pauw en Witteman. Daar maakte ze overigens bekend dat een prominent VVD-lid haar het burgemeesterschap van Rotterdam heeft geboden, daarmee in één keer haar kandidatuur daarvoor onmogelijk makend en de deur dichtgooiend.
In deze programma's gaf zij geen enkele blijk van zelfkritiek, maar legde alle schuld bij de VVD. Op de vraag waarom zij niet op het VVD-congres aanwezig is geweest, antwoordde zij dat zij het niet nog hectischer wilde maken (?) en dat zij geen uitnodiging heeft gekregen van het partijbestuur. Dat laatste is gejokt: elk VVD-lid heeft een uitnodiging voor het VVD-congres gehad, ook Rita Verdonk, of de TNT Post moet niet in Nootdorp bezorgen. Geen enkel lid krijgt een aparte uitnodiging om het woord te voeren, dat vraag je aan bij het bestuur, net als Charlie Aptroot dat heeft gedaan. Rita Verdonk had ook het woord moeten voeren op het congres. Zij vraagt om hoor en wederhoor. Zij weet heel goed dat zij dat op het congres had kunnen krijgen, maar blijkbaar kwam haar dat niet gelegen.
Rita Verdonk beklaagt zich dat zij niet de portefeuille immigratie en integratie heeft gekregen. Geen enkele minister krijgt als hij of zij terugkeert in de Kamer de portefeuille toegewezen waar hij of zij als minister over ging. Dat is ook niet verstandig. Als minister verdedig je namelijk het kabinetsstandpunt, en dat komt lang niet altijd overeen met het standpunt van je partij. Je loopt dus het risico dat je als fractielid iets zegt wat niet overeenkomt met wat je als minister hebt gezegd, en dat komt niet geloofwaardig over.
Mevrouw Verdonk blijft als VVD-lid in de Tweede Kamer zitten en zal daar 'voorlopig met de meeste standpunten' meestemmen, maar zal ook zeker een eigen geluid laten horen op dossiers als immigratie en integratie. Ze sluit het oprichten van een eigen partij niet uit, maar neemt daar pas eind volgend jaar een beslissing over en hoort de komende tijd graag of andere mensen haar steunen. Met wie heeft mevrouw Verdonk nu het beste voor? Met de VVD, of met mevrouw Verdonk?
Er zijn raadsleden die zeggen dat als Rita Verdonk een eigen partij begint zij haar zullen volgen, al of niet met raadszetel. Jan Talen, het bekende raadslid uit Staphorst, gaat met Rita mee, maar wil voor de VVD in de raad blijven zitten. Dat is volstrekt ongeloofwaardig. Als je met de eigen partij van Rita Verdonk mee wilt (als deze er komt), geef je je raadszetel én je lidmaatschap van de VVD op. Je bent voor de VVD in de raad gekozen, niet voor mevrouw Verdonk. Dezelfde Jan Talen zei gisteravond dat je kunt twijfelen aan het democratische gehalte van de ledenvergadering, immers, niet alle 42000 leden waren aanwezig. Dat laatste klopt, maar iedereen is in staat geweest naar de ledenvergadering te komen en zijn of haar stem te laten horen. Of stelt Jan Talen voor dat we bij landelijke verkiezingen een volksraadpleging gaan houden om te horen op welke partij de mensen die niet zijn gaan stemmen gestemd zouden hebben?
Zijn er geen fouten gemaakt door de VVD? Jazeker. Deze fouten zijn deels vastgelegd in het rapport van Sybilla Dekker, en daar wordt hard aan gewerkt. Ook: iemand die 620.555 voorkeurstemmen binnenhaalt dien je direct te bedanken en te feliciteren met het behaalde resultaat en niet te negeren. Maar welke plaats je ook bekleedt: je valt in de media niet je eiegn partijleider, fractievoorzitter, fractiegenoot en partij af, simpel.
Laten we snel ons verlies nemen en daarna overgaan tot de orde van de dag en ons bezighouden met echt belangrijke zaken als het bestrijden van dit desastreuze kabinetsbeleid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing