Rita Verdonk uit de fractie: doodzonde maar onvermijdelijk

Gisteren de hele dag (voor zover de dienst op de dokterspost dat toeliet) voor de buis gekluisterd gezeten om te kijken naar de 123e ALV van de VVD in Veldhoven. Ik denk dat ik niets heb toe te voegen aan de woorden van Frits Bolkestein. Het is doodzonde dat Rita Verdonk geen deel meer uitmaakt van de Tweede Kamerfractie, maar het was ook onvermijdelijk. Een verlies voor de partij, maar de bijeenkomst van gisteren kende ook geen winnaars. Een belangrijk iemand als Rita Verdonk te moeten verliezen voor de fractie, en mogelijk zelfs voor de partij, wordt door niemand als overwinning gezien, ook niet door Mark Rutte. Zijn reactie na de stemming was tekenend: geen hoerastemming, geen handen in de hoogte, maar berusting in het onvermijdelijke in de wetenschap dat er nog een hele taak voor hem ligt. Rita Verdonk wist na afloop ook niet goed wat ze moest zeggen. Ik hoop dat Rita Verdonk op enigerlei wijze behouden blijft voor de VVD, maar ik geef toe dat de kans daarop niet groot is. Laten we in ieder geval als VVD proberen zo snel mogelijk de eenheid te herstellen en ons gaan bezighouden met oppositie voeren tegen dit kabinet. Dat betekent ook dat bepaalde partijprominenten moeten ophouden met kakelen en anderen de ruimte moeten geven om eieren te leggen. Bij het uitbroeden van de eieren zal blijken dat er vele goudhaantjes tussen zitten.
Niet dat oppositie voeren erg ingewikkeld is. Uit de uitgelekte plannen blijkt dat iedereen er in koopkracht op achteruit gaat, alleen de laagste inkomens worden ontzien. Ontzien??? In een tijd van economische voorspoed hoort iedereen er op vooruit te gaan. Maar nee, het kabinet weigert om nieuw beleid te ruilen voor oud beleid, financiert speeltjes als het opknappen van oude wijken met uw en mijn belastinggeld en nivelleert er als in de jaren 70 vrolijk op los. Het is eigenlijk te gênant voor woorden en ik neem het het CDA en ChristenUnie hoogst kwalijk. Was het in de vorige kabinetten Gerrit Zalm die feitelijk aan de touwtjes trok, nu is het Bos die Balkenende en Rouvoet blijkbaar naar zijn pijpen laat dansen. Ik ben benieuwd wat er in tijden van economische tegenwind gaat gebeuren (en met dit kabinetsbeleid komt dat sneller dan verwacht). Waarschijnlijk nog meer belastingverhoging, want creatiever dan dat is dit kabinet blijkbaar niet.
Afgelopen week is in de commissievergadering onder andere gesproken over het speelruimteplan, met name de voetbalkooien. Het is wat ongelukkig in de krant gekomen, omdat de indruk wordt gewekt dat de VVD zich niets van de buurtbewoners wenst aan te trekken. Dat is natuurlijk niet juist. Echter, er is wel vastgesteld wat de behoefte in Alphen is aan voetbalkooien. Er moet dus goed gekeken worden waar deze in overleg met de omwonenden kunnen worden ingepast. Maar het kan natuurlijk ook niet zo zijn dat een voorziening die bedoeld is voor een complete wijk door enkele buurtbewoners kan worden tegengehouden.
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing