Doorzetten

De RijnGouweLijn door Leiden wordt door de provincie doorgedrukt. Gelukkig maar. Ik heb eerder aangegeven dat ik het referendum een kwalijke zaak vind. Je kunt een groot regionaal project van Gouda, Alphen, Leiden en Bollenstreek niet afhankelijk maken van de uitkomst van een referendum met een vreemde vraagstelling. Natuurlijk zullen mensen roepen dat er weer niet naar burgers wordt geluisterd. In zo'n geval is dat ook geen optie: de inwoners van een stad hebben in het algemeen weinig oog voor regionale belangen.
Afgelopen donderdag de discussie over de Lage Zijde. Ondanks het feit dat er veel meningsverschillen lijken te zijn, zijn alle partijen tevreden over het grootste deel van het plan. De meeste twijfels bestaan over de aanleg van de passantenhaven en het vrij maken van het Fortis-/nutsgebouw, het zogenaamde waterfont. Ook het lot van het Thorbeckegebouw, het cultuurhuis en het bevaarbaar maken van de Kromme Aar zijn punten van discussie, evenals enkele financiële aspecten. Er bestaat bij veel partijen ook behoefte aan het doorrekenen van het plan-Uljee. Bestaande winkeliers moeten het recht krijgen als eerste de keuze te krijgen terug te keren in de nieuwe winkels. Voor bewoners liggen er wel afspraken (terugkeergarantie, tegemoetkoming in verhuiskosten en gelijkblijvende huur). Jammer dat er nog een tweede avond nodig is, zeker voor belanghebbende bewoners, huiseigenaren en winkeliers, maar wij vinden het belangrijk dat het plan zo breed mogelijk gedragen wordt. Natuurlijk zullen er op onderdelen verschillen blijven bestaan. Op 11 oktober praten we verder en op 1 november wordt er hoe dan ook een besluit genomen.
De Aldi blijft. VVD-wethouder Lyczak (vreemd genoeg lees je in de krant wel VVD-wethouder als er problemen zijn, maar gewoon wethouder als er iets leuks te melden valt) heeft bereikt dat de Aldi voordat zij een definitieve behuizing in de Ridderhof krijgt zij tijdelijk wordt ondergebracht op de Schans II, waar voldoende parkeergelegenheid is en de verkeerssituatie geen gevaar oplevert. Zo zijn we ook af van partijen die beweren dat zij de enigen zijn die een prjsvechter in Alphen willen hebben en van mensen die beweren dat alleen Hoogvliet het in Alphen voor het zeggen heeft.
De algemene beschouwingen zijn voor de VVD goed verlopen. Mark Rutte is erg sterk uit het debat naar voren gekomen, dat heeft vriend en vijand moeten toegeven. Zijn meesterlijke opmerking 'Het tweede kabinet-den-Uyl is er toch gekomen, het zit daar en staat onder leiding van een CDA-premier' haalde alle journaals. Opvallend was dat Rita Verdonk op enkele punten met Wilders, en niet met de VVD meestemde. Wat Wilders betreft: hij overschreeuwde zichzelf weer. Eén ding moet mij van het hart: veel commentaren in kranten spreken schande van de toonzetting van Wilders. Toch zetten zij zijn uitspraken vaak prominent in de krant en op de televisie. Je kunt er ook voor kiezen het nieuws op een meer evenwichtige manier te brengen. Kortom, ook de pers heeft in deze boter op het hoofd.
Tot volgende week.

Reacties

Anoniem zei…
Ik wil Rutte dan ook hartelijk danken voor het compliment. 'Het tweede kabinet-den-Uyl is er toch gekomen, het zit daar en staat onder leiding van een CDA-premier' zie ik als een geweldige opsteker.
Trouwens hoe vond je het tellen van Bos toen Balkenende alle lastenverlichtingen opsomde.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing