Warm en koud

Afgelopen donderdag hebben we in de raadscommissie vergaderd over een ijsvoorziening in Alphen aan den Rijn. U weet, de Dutch Oval is niet doorgegaan, omdat deze voorziening uitsluitend mogelijk was door er een megasupermarkt in te zetten, die de winkelcentra in Alphen aan den Rijn, zoals de Herenhof, mogelijk om zeep zou hebben geholpen. De wens van Alphenaren voor een ijsvoorziening blijft echter staan; afgelopen winter is zonneklaar gebleken dat schaatsen een passie van veel Nederlanders is. Het college van B&W heeft drie mogelijkheden voorgelegd: een overdekte baan voor de hele regio, een openluchtbaan voor Alphen aan den Rijn of een mobiele kleine baan voor de wijken. De VVD wil kijken of het mogelijk is een regionale ijshal te realiseren, bijvoorbeeld samen met Leiden. Als dat niet kan, of als dat teveel tijd gaat kosten, gaan we voor een openlucht, of deels overdekte, 400 m ijsbaan plus een ijsveld in het midden voor ijshockey, kunstrijden, krabbelen door startende schaatsjeugd e.d..

In dezelfde vergadering is weer gesproken over het accommodatiebeleid. Het voorstel van de wethouder is op één punt aangepast: de buurthuizen van Halfje Wit en van Kaju Putih blijven en worden multifunctionele wijkcentra. Dat betekent dat niet alleen deze twee verenigingen er gebruik van mogen maken, maar dat andere organisaties dat ook mogen; Participe maakt het bezettingsrooster. Ik hoop dat beide verenigingen zich realiseren dat ze een stuk autonomie moeten inleveren. Met deze keuze heeft de raad gelijk een probleem geintroduceerd, waarvoor in de commissie nog geen eensluidende oplossing te horen was. Kaju Putih was bereid haar wijkactiviteiten te verplaatsen naar een accommodatie op Rijnhaven-Oost, mits zij een ruimte zouden houden voor bijvoorbeeld de eigen begrafenisrituelen, die twee dagen in beslag nemen en honderden betrokkenen kennen. Nu komt er een multifunctionele ruimte, die niet zo maar twee dagen vrij te maken is. Hoe lossen we dat op? We zullen daar als raad zelf een oplossing voor moeten anadragen. De wethouder heeft een oplossing genoemd, maar daar is de raad niet mee akkoord gegaan. De vraag is of we daar uit zullen komen.

Het kabinet bestaat uit bangebroeken en -rokken. De Dalai Lama wordt niet door Balkenende ontvangen, maar in het geniep door minister Verhagen. Want ja, China wordt anders boos. Sinds wanneer zwichten we als Nederland voor chantage? Welk signaal geeft dit? Belangrijke handelspartners, of grote landen, bepalen ons buitenlands beleid? Als je maar hard genoeg roept, krijg je je zin? U mag rustig mensenrechten schenden, als u maar niet boos op ons wordt? Als het niet zo droevig was, zou ik er om lachen.

Het rookverbod in eenmans horecazaken lijkt vooralsnog van de baan. Toch blijft de regering krampachtig naar wegen zoeken het rookverbod door te duwen, precies zoals je van deze regering verwacht. Het rookverbod is bedoeld om personeel te beschermen, niet de bezoekers. Deze hebben immers de keuze het betreffende café wel of niet te bezoeken. Laat de eenmanszaken bekend maken welke wel, en welke niet rookvrij zijn. De bezoeker bepaalt vervolgens waar hij of zij naar toe gaat. Simpel toch?

Ik heb veel positieve reacties gehad op mijn verhaal over kleine winkeliers aan de Lage Zijde. het heeft mij gesterkt in de mening dat terugkeer van kleine winkeliers een wens van veel Alphenaren is. De komende weken gaan we er mee verder.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing