Fractieondersteuningsbudget

Tijdens de laatste raadsvergadering is er gesproken over de fractieondersteuningsbudgetten. Na afloop stelde iemand mij de vraag wat dat nu precies is, raadsleden krijgen immers ook gewoon een vergoeding. Is dat niet genoeg?

Een raadslid krijgt een vaste vergoeding per maand, waarvan de hoogte afhankelijk is van de grootte van de gemeente. Dat is dit jaar voor een Alphens raadslid bruto € 1354,52. Daar komen nog enkele kleine vergoedingen bij voor internet, als je fractievoorzitter bent en dergelijke. Het gemiddelde raadslid houdt er afhankelijk van de belastingschaal naar schatting tussen de 750 en 1000 euro netto per maand aan over. Het gemiddelde raadslid spendeert 20 uur per week aan het raadslidmaatschap (stukken lezen, vergaderingen, bezoeken van bijeenkomsten etc.).
Elke fractie heeft sinds de invoering van het dualisme jaarlijks een budget ter beschikking "ter versterking van de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende taken van de raad (zie: verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning). Op basis van fractieondersteuning kunnen raadsfracties kosten vergoed krijgen, bijvoorbeeld voor het inhuren van een fractie-assistent, voor initiatieven ter invulling van de volksvertegenwoordigende taak, voor excursies van de raadsfractie, voor het inhuren van extern advies, voor kantoorkosten." Wij betalen daar bijvoorbeeld de kosten van fractiebijscholing, de kosten van onze halfjaarlijkse heidagen en de kosten van ons maandelijks spreekuur van. Het fractieondersteuningsbudget mag niet worden gebruikt om je partij te promoten of om de verkiezingscampagne te betalen. Het bedrag dat per fractie beschikbaar is bestaat sinds de verkiezingen in 2010 uit € 3150,- per fractie + € 500,- voor elke raadszetel. De VVD-fractie is groot voorstander van transparantie en publiceert elk jaar in haar openbaar jaarverslag waar zij het geld aan uitgegeven heeft en hoeveel er is teruggestort.

Elk jaar moet elke fractie voor 1 maart de stukken inleveren over het voorgaande jaar. Een onafhankelijke accountant kijkt of het fractiebudget op de juiste wijze is besteed. Is het bedrag besteed aan zaken die binnen de verordening vallen? Soms blijkt dat een fractie iets niet helemaal goed heeft gedaan, en moet het bestede geld worden teruggestort. Dat overkomt elke fractie wel een keer en het gaat zelden om grote bedragen. Tot dit jaar legde iedereen zich neer bij het oordeel van de accountant.

De totale vergoeding voor de raad bestaat in 2011 uit € 52.150, daarvan is bijna € 30.000 uitgegeven, de rest wordt door de fracties teruggestort. Dit jaar heeft men overwogen de fracteondersteuningsbudgetten op te hogen. Dat is in deze tijd echter geen optie, en is ook niet nodig gezien de onderbesteding van het budget tot nu toe.

Ik hoop dat dit voldoende transparant is voor iedereen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing