Basisziekenhuis moet

Daar zijn alle partijen het over eens. Tijdens een goed georganiseerde bijeenkomst door de "Stichting Basisziekenhuis Moet" in een van de bioscoopzalen van Castellum is dat wel duidelijk geworden. Echter, de realiteit leert dat dat de komende jaren geen haalbare kaart is.
Uit de vragen van de vele aanwezigen (waar overigens veel politieke partijen ontbraken waaronder Leefbaar Alphen, Beter Alphen en D66) bleek dat veel mensen moeite hebben met het feit dat er geen spoedeisende hulp in Alphen is, en dat men voor veel zaken nog naar Leiderdorp moet reizen.
Voorzitter van de raad van bestuur van Alatus, waar het Rijnland Ziekenhuis onder valt, de heer van Royen, was helder over het eerste punt: er komt geen spoedeisende hulp in Alphen aan den Rijn. Een spoedeisende hulp vereist een compleet ziekenhuis met intensive care, hartbewaking en dergelijke. Dat is geen haalbare kaart wegens geld- en personeelsgebrek. Wat hij wel stelde is dat het effect van de nabijheid van een spoedeisende hulp op de overleving gering is. De overleving van een patient is afhankelijk van de tijd tussen melding en de komst van de ambulance. Zodra de patient in de ambulance ligt, is de tijd van het vervoer naar het ziekenhuis niet meer van invloed. Dat was voor veel aanwezigen een eye-opener.
Van Royen stelde mensen ook gerust met betrekking tot het vele reizen naar leiderdorp. De voorzieningen in Alphen worden uitgebreid: een borstkankerpoli, een poli voor vaatziekten, een spoedpoli voor hartklachten en als de nieuwbouw klaar is 7x24 uurs klinische zorg waren slechts enkele zaken die hij in het vooruitzicht stelde. Een betere samenwerking tussen huisartsen en specialisten in de spoedeisende zorg (bijvoorbeeld het maken van Röntgenfoto's en gipsen buiten kantooruren) zal ook een grote verbetering geven.
Kortom, het basisziekenhuis is nog lang niet in zicht, maar de voorzieningen worden steeds beter.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing